NASA’nın Derin Uzay Atom Saati

Derin Uzay Atom Saati Etkinleştirildi.

Görsel Telif: NASA

Uzayın derinlikleri için geliştirilen GPS-benzeri ilk teknoloji olan NASA’nın Derin Uzay Atom Saati (İng. Deep Space Atomic Clock – DSAC), bir yıllık uzay uçuşuna başladı. Eğer teknolojinin başarılı olduğu kanıtlanırsa, kendi-uçan uzay araçlarında yön bulmak için benzer atom saatleri kullanılacak. Bir uzay aracının derin uzaydaki güzergâhını haritalayabilmek için yeterince kararlı (stabil) durumdaki ilk zaman-tutucu olan bu atom saati, uzay aracında rahatlıkla taşınabilecek kadar da ufak.

Tombik

25 Haziran 2019 tarihinde SpaceX Falcon Heavy roketiyle fırlatılan cihazlardan biri olan Derin Uzay Atom Saati başarıyla etkinleştirilerek, 23 Ağustos 2019 tarihinde bir yıllık deneme çalışmasına başladı. Uzay araçlarının uzayın derinliklerinde güvenle yol alması için kritik bir adım olan bu teknoloji sayesinde, zaman harcatan bir süreç olan Dünya’dan yol tarifi almak gereksizleşecek.

GPS uydularında kullanılanlar gibi atom saatleri, bir sinyalin A noktasından B noktasına ne kadar sürede gittiğine bakarak, nesneler arasındaki uzaklığı ölçmede kullanılır. Uzay araştırmalarında atom saatlerinin son derece duyarlı olması gerekir. Bir saniyelik bir hata bile, Mars gibi bir gezegene inmeye çalışırken, kendinizi binlerce mil uzakta bulmanıza neden olabilir. GPS uydularında kullanılanlardan 50 kat kadar daha kararlı olan civa-iyonlu Derin Uzay Atom Saati, Dünya’da yapılan sınamalara bakılırsa her 10 milyon yılda bir saniye kaybediyor. Şimdi de doğruluğu uzayda sınanacak.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks