Kanada, Türkiye’ye askeri ihracatını durdurması.

Kanada, kendi şirketlerinin ürettiği görüntüleme sistemleri.

Kanada, Türkiye’ye askeri ihracatını durdurması savunma sanayisi projelerini etkileyecek.

Kanada, kendi şirketlerinin ürettiği görüntüleme sistemlerinin kullanıldığı Türk yapımı Bayraktar TB-2 tipi silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Azerbaycan tarafından Karabağ savaşında kullanıldığı gerekçesiyle daha önce askıya aldığı Türkiye’ye askeri malzeme ve teknoloji ihracatını tamamen durdurdu.

Kararın, SİHA’ların yanı sıra Hürkuş projesinin de aralarında bulunduğu Kanada üretimi motor kullanılan uçaklar ile helikopter iniş sistemi kullanan fırkateynleri etkileyebileceği belirtiliyor. Savunma politikaları uzmanı Arda Mevlütoğlu, “ABD, CAATSA’yı yürürlüğe koydu. Bunun bir domino etkisi yaratma riski var” dedi.

Kanada’nın Türkiye’ye yönelik askeri malzeme ve teknoloji ihracatını kısıtlamasından SİHA’lar dışında Türkiye’nin başka savunma sanayisi projelerinin de etkilenebileceği belirtiliyor. Halihazırda TUSAŞ’ın temel eğitim ve hafif taarruz uçağı projesi Hürkuş ile Hava Kuvvetleri’nin kullandığı eğitim uçağı KT-1 ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kullanılmaya başlayan Meltem-3 Deniz Karakol Uçakları olan ATR-72’lerde Kanada üretimi motorlar kullanılıyor.

‘AKSAMALAR YAŞANABİLİR’

Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın elektronik harp uçağı projesi HAVA-SOJ için de Kanadalı Bombardier şirketinin ürettiği ile uçakların kullanılması planlanıyor. Helikopterlerin fırkateynlere güvenli bir şekilde iniş-kalkış yapabilmelerini sağlayan ‘Asist’ sistemi de Kanada’dan ithal ediliyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks