0 555 339 7979 - 0 532 708 30 04
Japonya’nın Nikkei Endeksi
Japonya'nın Nikkei Endeksi ABD'nin Yeni Gümrük Vergileriyle %4 Düştü
Japonya’nın Nikkei Endeksi ABD’nin Yeni Gümrük Vergileriyle %4 Düştü
TOKYO, 9 Nisan (Xinhua) — Tokyo borsası Çarşamba günü keskin bir düşüşle kapandı. ABD’nin Japonya da dahil olmak üzere çeşitli ülkelere ek gümrük vergileri uygulamaya başlamasının küresel ekonomik yavaşlama endişelerini tetiklemesiyle, Nikkei endeksi neredeyse %4 değer kaybetti.
225 şirketten oluşan Nikkei Stock Average, Salı gününe kıyasla 1.298,55 puan (%3,93) gerileyerek 31.714,03 seviyesine indi. Endeks, bir önceki günkü sert toparlanmanın ardından yenide baskı gördü.
Önemli Notlar:
- Nikkei endeksi, Pazartesi günü tarihinin üçüncü en büyük puan kaybını yaşamış, ancak Salı günü rekor düzeydeki dördüncü en büyük kazançla toparlanmıştı.
- Daha geniş kapsamlı Topix endeksi ise 82,69 puan (%3,40) düşüşle 2.349,33 seviyesinde kapandı.
Japon Yeni Güç Kazanıyor, İhracat Hisseleri Zayıflıyor
ABD’nin ek vergilerinin devreye girmesiyle küresel ekonomik yavaşlama endişeleri artarken, Japon yeni de altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Tokyo piyasasında 1 dolar = 144 yen seviyelerini gören dolar, ihracat ağırlıklı şirketlerin hisselerinde satış baskısına yol açtı.
Analist Yorumu:
Yerel saatle Çarşamba öğleden sonra yürürlüğe giren ve Japonya’ya yönelik %24’lük ek vergiyi de içeren önlemler sonrası Nikkei endeksi, gün içinde 1.700 puan (%5)’in üzerinde kayıp yaşadı. Uzmanlar, yenin güçlenmesinin otomotiv ve teknoloji gibi ihracat odaklı sektörleri olumsuz etkilediğini vurguladı.
Ek Bilgiler:
- ABD’nin Vergi Kararları: ABD, Çin ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra Japonya’ya da elektrikli araç bataryaları, yarı iletkenler ve çelik ürünlerinde ek vergiler getirdi.
- Küresel Etki: Asya ve Avrupa borsalarında da benzer düşüşler gözlemlenirken, ticaret savaşları endişeleri yeniden alevlendi.
- Japonya’nın Olası Önlemleri: Japon hükümeti, yenin aşırı değerlenmesini önlemek için piyasa müdahalesi veya Merkez Bankası (BOJ) politikalarını gözden geçirebileceği sinyallerini verdi.
Son Gelişmeler:
- BOJ Başkanı Kazuo Ueda, “kur dalgalanmalarını yakından izliyoruz” açıklaması yaptı.
- Japonya’nın 2025 büyüme tahminleri, ihracat daralması nedeniyle %1,2’den %0,8’e düşürüldü.
Kaynak. Xinhua
Haber Veriyoruz