İstanbul için uyarı. Ülkenin çölden gelen tozun etkisi altında kalacağını söyledi.

Profesörden Türkiye'ye Çöl Tozu Uyarısı.

Profesörden Türkiye’ye Çöl Tozu Uyarısı.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı bugünden itibaren cumartesiye kadar ülkenin çölden gelen tozun etkisi altında kalacağını söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Toros, atmosferik sayısal model sonuçlarına göre, bugünden itibaren cumartesiye kadar yurdun çölden gelen tozun etkisi altında kalacağını, yağış olan bölgelerde çamurlu yağmur görülebileceğini bildirdi.

Tombik

MİLYONLARCA TON TOZ

Toros, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ısınan çöl yüzeylerinde oluşan fırtınaların tozu kilometrelerce yukarılara çıkarabildiğini ifade ederek, her yıl milyonlarca ton tozun bu şekilde kıtalar ve okyanusları aştığını dile getirdi.

Atmosferdeki bu hareketin normal bir durum olduğunu anlatan Toros, “Sahra Çölü’nden atmosfere karışan tozlar zaman zaman görüş mesafesini etkileyebilecek seviyelere kadar çıkabilmektedir. Havadaki tozlar yağmurla yere ulaşır. Su buharlaşınca izi ve tozu kalır. Eskiler ‘Çamurlu yağmur, teknede hamur’ diyerek bu olayı bir tekerlemeye dönüştürmüştür.” dedi.

İSTANBULA CUMA VE CUMARTESİ YAĞIŞ GELEBİLİR

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks