İnsanların hareketi, sözü ve eylemiyle her saniye oluşturulan veriler.

İnsanların hareketi, sözü ve eylemiyle her saniye oluşturulan verilere, makineler de ekleniyor.

2020 yılında ağa bağlı cihazlar yeni bir sıçrama sağlayacak. Üçüncü ve daha büyük sıçrama ise genetik ve biyoteknoloji yatırımlarıyla 6 trilyon dolarlık biyonik insanla gerçekleşecek.

İnsanlardan gelecekle ilgili bilgi talebi çok fazla geliyor. Yıldızlara, kahve fallarına veya burçlara göre gelecek tahminleri yapmak bize göre değil. Gelecek ancak bilimsel gelişmelere, kurumların Ar-Ge çalışmaları ile teknoloji girişimlerine bakılarak değerlendirilebilir. Tabii tüm bunları tarihsel gelişim süzgecinden geçirerek gelecek tahminlerimizi yapabiliriz. İşi ciddiye aldığımızı göstermek için önce eğitimle ilgili söyleyeceklerimize dikkat çekelim. Gelecek planlarıyla uyumlu doğru insan yatırımı ancak eğitimle sağlanabilir. Bu yüzden eğitimle ilgili bir devlet politikası ile uzun vadeli planlama kaçınılmaz. Bugün de insan düşünce hızında, insan dokusunda, yapay zekası ve refleksinde yeniden bir doğuşu yani üçüncü büyük sıçramayı anlamak için hayallerimizden bu yana düşünelim.

Tombik

YENİ BİR ENDÜSTRİ

İnsanlar kendisinden birer kopya yaparak sanki olağanüstü riskleri kendisi almak istemiyor. Buluşlarla insan bedeninden daha güçlü, insan beyninden daha yetenekli ve hızlı çözüm üretmeye çaba harcanıyor. Hatta genetik ve biyoteknoloji çözümleriyle insanın fiziksel olarak taklit edilebilmesi kolaylaşıyor. Yani biyonik adam hayali için her şey hazır. Yıllar önce yayınlanan 6 Milyon Dolarlık Adam dizisi günümüzde yapay zeka, büyük veri, makinelerin öğrenimi, 5G ağ altyapısı, genetik ve biyoteknoloji gibi dev yatırımlarla 6 trilyon dolarlık insan olarak karşımıza çıkıyor. Yaklaşık 30 yıl sonra onlarca teknolojinin birleşimiyle ortaya çıkan yepyeni bir endüstri.

HER ŞEY UCUZLADI

Peki ilk sıçrama nasıl oldu. Fiziğin temel ilkeleri kullanılarak önce basit araçlar yapıldı. Sonra makine ve beygir gücüyle, insan kaslarından daha güçlü, daha hızlı araçlar ortaya çıktı. Bu ilk büyük sıçramaya sanayi devrimi dedik. İkinci sıçrama ise transistörlerle geldi. Intel’in efsane kurucusu Gordon Moore, her 18 ayda işlemci hızlarının iki katına çıktığını öngören Moore yasasını açıklamıştı. İşlemci gücünün artması yeni fırsatları ortaya çıkardı. İnsanın kendi zekasını geride bırakacak yapay zeka projeleri, insan zekasının kat ve kat üstünde çıkmasını sağlayan ikinci sıçramaya yol açtı. Geçtiğimiz ay Google I/O 2018 geliştiriciler toplantısında Google Asistan yetenekleri, bize robotların nasıl konuşacağını gösterdi.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks