Enerji sektöründe 50 milyar dolarlık kredi borcu sorununa çözüm aranıyor.

İSO verilerine göre, enerji şirketlerinin özkaynak kârlılığı yüzde -89.5

İSO verilerine göre, enerji şirketlerinin özkaynak kârlılığı yüzde -89.5

Enerji sektöründe 50 milyar dolarlık kredi borcu sorununa çözüm aranırken, enerji şirketlerinin büyük bölümü kur ve faiz artışları nedeniyle zarar ediyor. Bankalar ve şirketler hükümetten elektrikte zam ve güvence talep ederken, sorunun nasıl çözüleceği belirsiz.

Seçim döneminde örtülü olarak döviz satışıyla kura müdahale eden kamu bankaları 3.2 milyar açık verdi.

Tombik

Borsa İstanbul’da işlem gören enerji şirketlerinin bilançoları da vahim tabloyu ortaya koyuyor. Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden açıklanan bilançolar, TL’deki büyük değer kaybı ve faizlerdeki sıçramanın kur zararı ve finansman giderlerinde artış olarak bilançolara darbe vurduğunu gösteriyor.

İşte borsada işlem gören enerji şirketlerinin bilançolarından çarpıcı rakamlar:

Ak Enerji: 2017’de 507 milyon TL, 2018’de 1 milyar 556 milyon TL zarar açıklayan Ak Enerji, 2019’un ilk çeyreğinde de 259 milyon TL net zarar açıkladı. Akkök Holding ile Çekya merkezli CEZ Grup’a ait olan Ak Enerji’nin 31 Mart 2019 tarihi itibarıyla döviz cinsinden 4.4 milyar TL’lik borcu bulunuyor. 2018’de esas faaliyet zararı 45 milyon TL olan şirketin bilançosu, 2017’de 503 milyon TL olan finansman giderlerinin 2018’de 1.5 milyar TL’yi bulmasıyla daha da kötüleşti. 2019’un ilk çeyreğinde esas faaliyet kârı 85 milyon TL olan şirket, bir çeyrekte kaydettiği 388 milyon TL’lik finansman gideriyle yine net zarara imza attı.

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks