Eminönü, Karaköy, Beykoz sular altında kalacak.

Felaket senaryosu değil, gerçek.

Felaket senaryosu değil, gerçek: “Eminönü, Karaköy, Beykoz sular altında kalacak!”

Aslında büyük bir felaket yaklaşıyor. Ama duyarsızlık son haddinde! Ne devletler ne bireyler ciddiye alıyor. Her şey, ‘Yarından Sonra’ film senaryosu gibi algılanıyor. Fantastik bir buzul çağı yine! Nasıl olsa bizi vurmaz, bize dokunmaz! Ama çocuklarımız son derece ciddiye alıyor. Hatta bu konuda grev yapıyor, okula gitmeyi reddediyorlar. Ayşe Arman, Profesör Levent Kurnaz’a ‘iklim değişikliği’ hakkında her şeyi sordu.

* Buzullar neden eriyor?

Tombik

– Güneşten dünyaya sabit bir miktar enerji geliyor. Bu enerjinin dünya yüzeyinden tekrar uzaya yayılması gerekiyor. Ama başta karbondioksit olmak üzere ‘sera gazları’ dediğimiz gazlar bu enerjinin uzaya yayılmasını engelleyerek dünyanın ısınmasına yol açıyor. Bundan dolayı da buzullar eriyor!

DAHA AZ TÜKETMEK, DAHA AZ ARABA KULLANMAK…

* Peki ne yapabiliriz bu erimeyi durdurmak için? Çünkü bizler sanki bu işte bizim bir dahlimiz yokmuş gibi davranıyoruz. Sanki her şey, bizim dışımızda gerçekleşiyor, ‘Ben ne yapabilirim ki’ havasındayız. Tek tek sayar mısınız, bu gezegende yaşayan sorumlu bireyler olarak son buzul erimeden yapmamız gerekenleri?

– Kömür, petrol ve doğalgaz insanlığa daha önce sahip olmadığımız kadar enerjiyi tüketme imkanı sunuyor. Ama tabii bunun bir bedeli var. ‘Fosil yakıt’ dediğimiz bu yakıtları yaktığımız zaman havaya karbondioksit salıyoruz. O yüzden kesin çözüm; kömür, petrol ve doğalgaz yakan her türlü teknolojinin kullanımından sakınmak!

* Mümkün peki böyle bir şey?

– Bugün için bu hayal gibi görünüyor olsa da bu kaynaklar kısıtlı, şimdi değil belki ama çocuklarımızın zamanında zaten bitecek! Bu kaynaklar hiç bitmeyecekmiş gibi yaşamak yerine hızlıca alternatiflerini devreye sokmamız gerekiyor. Bir de tabii, ‘Ben ne yapabilirim ki’ düşüncesinden sıyrılmamız gerekiyor. Bireylerin dışında bir devlet ya da büyük şirket yok. Petrol şirketleri biz tükettiğimiz için petrol çıkartıyorlar. Biz, hayat tarzımızı değiştirdiğimiz an, çözüm yolunda büyük mesafe kat etmiş oluruz. Daha az şey satın almak, daha az araba kullanmak, daha az ısıtmak ve soğutmak, daha az et yemek, bunların tümü çözümün parçaları…

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks