Bilim Akademisi’nin Şubat 2020’de yayınlanan Kanal İstanbul Raporu.

Marmara’da görülen ölümcül bozulma.

Bilim Akademisi: Marmara’da görülen ölümcül bozulma bilimi, aklı ve kanıtları göz ardı etmenin vahim sonucudur.

Prof. Dr. Yılmaz: Marmara Denizi’nden toplanan müsilaja talibiz.

Bilim Akademisi’nin Şubat 2020’de yayınlanan Kanal İstanbul Raporu, Marmara Denizi’ndeki deniz salyası (müsilaj) kirlenmesi hakkında uyarılarda bulunulduğunu ortaya koydu. Raporda, “Marmara’da görülen ölümcül bozulma bilimi, aklı ve kanıtları göz ardı etmenin vahim sonuçlarının en iyi göstergesi; yanlış politikaların sonuçları hakkında doğanın verebileceği en açık mesajdır” ifadeleri yer aldı.

Bilim Akademisi’nin Şubat 2020 Kanal İstanbul Raporu, Kanal yapıldığı takdirde Marmara ve Karadeniz’de mevcut kirliliğin artmasına ve yayılmasına yol açacağını belirtmekte. Marmara Denizi’ndeki kirliliği Kanal’ın sığ bölgelere boşaltılacağını belirten raporda, “Kirlilik yükü en azından 2 milyon kişi eşdeğeri olarak hesaplanmaktadır. Arıtma verimi göz önüne alındığında bu miktar 20 milyon nüfustan kaynaklanan atık suyun arıtma sonrası Marmara’ya boşaltılması anlamı taşır” denildi.

Su ekosisteminin ölümüne neden olabilir

Atıklarla birlikte karadan gelecek besin maddelerinin artmasının denizde plankton ve alglerin aşırı çoğalması anlamanı geldiğinin altı çizilerek, “Karadan gelen besin maddelerinin artması, plankton ve alglerin aşırı çoğalması ve sudaki çözülmüş oksijenin azalmasıdır; su ekosisteminin ölümüne neden olabilir” şeklinde yer aldı.

Raporda yer alan uyarılar şöyle:

“Denize verilen evsel ve endüstriyel atıklar, atıkların farklı arıtım seviyeleri, dip tarama malzemelerinin derin kesimlere aktarılması, yoğun gemi trafiği, aşırı avcılık, yeni kıyı dolgu alanlarının yaratılması gibi etkenler, su kolonu ve deniz tabanı ekosistemlerinde hasarlar oluşturmuştur.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks