Bilim adamları tsunamiyi önceden tespit için çalışmalarına devam ediyor.

Salı günü Endonezyayı vuran tsunamiden sonra.

Salı günü Endonezyayı vuran tsunamiden sonra bilim adamları tsunamiyi önceden tespit için çalışmalarına devam ediyor.

YAZI JAYA, Endonezya – 30 yaşında bir balıkçı, deniz kıyısında, derin bir patlama sesi duyduğunda cumartesi akşamı televizyon izliyordu.

Java’nın batı kıyısında yaşayan balıkçı Damin, neredeyse hazirandan beri her gün patlayan volkanik ada olan Anak Krakatau’nun patlayıcı seslerine alışmıştı. Ancak bu sefer, kükremesi alışılmadık derecede yüksek oldu, Salı dedi.
Pek çok Endonezyalı gibi bir isim kullanan Bay Damin, “Böyle bir şeyi duymaya alışkınız ama ses çok büyüktü” dedi. “O farklıydı. Patlamış bir bomba gibiydi. ”

Tombik

Ses, bilim adamlarının teorik olarak deniz yüzeyinin üstünde veya altında büyük bir toprak kayması tarafından üretildiği katil dalgaların tek uyarısı olduğu ortaya çıktı. Karanlıkta karaya kükrediler, ancak yarım saat sonra. Ve 16 metreden daha uzun bir zamanda, en yüksek olanı, yetkililerin ilk başta bildirdiğinin beş katından fazlaydı.
127 aktif volkanın ve sık sık depremlerin olduğu bir takımada olan Endonezya, son dört ay içinde ikisi de dahil olmak üzere, yıllar içinde tekrar tekrar ölümcül tsunamiler yaşadı.

Tsunamilerin erken teşhis edilmesindeki bilimsel gelişmelere rağmen, ülke özellikle halen savunmasız kalmakta ve bilim insanlarının şüpheli Cumartesi günü yarattığı bir tsunaminin türünü kesin bir şekilde tespit etmenin bir yolu yok. Binlerce şüpheli Endonezyalıyı karaya iten çok büyük miktarda deniz suyunu toprak kaymasından dolayı volkanik bir patlamanın neden olduğunu düşünüyor.

Haber Veriyoruz

Kaynak : Nytimes

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks