Antartika üzerindeki ozon tabakasındaki deliğin son yılların en büyüğü ve en derini oldu.

Antarktika üzerinde son dönemin en büyük ve en derin ozon deliği oluştu.

Antarktika üzerinde son dönemin en büyük ve en derin ozon deliği oluştu.

Kopernik Atmosfer İzleme Servisi (CAMS) Antarktika üzerindeki ozon tabakasındaki deliğin son yılların en büyüğü ve en derini olduğunu açıkladı.

Avrupa geneline yayılmış 30’dan fazla birimin desteğiyle, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) tarafından yürütülen CAMS, ozon deliğinin maksimum boyuta ulaştığını açıkladı.

Hem uydu hem de yerdeki istasyonlardan gelen verilerin sonuçlarını karşılaştıran bilim insanları stratosferdeki ozon konsantrasyonunun Antarktika’nın yaklaşık 20-25 kilometre üzerinde sıfır seviyesine yaklaştığını onayladı.

Ozon tabakasının kalınlığı ise aynı bölgede 100 Dobson ünitesinin altında kaldı. Bu miktar tabakanın normal kalınlığının üçte birine denk geliyor. Bu olayın yaşanmasının nedeni ise kutupta kuvvetli, sürekli ve çok soğuk bir vorteksin oluşması.

“Montreal Protokolü uygulanmaya devam edilmeli”

Her yıl ozon deliklerinin gelişme şekillerinde çok farklılıklar oluştuğunun altını çizen Kopernik Atmosfer İzleme Servisi yöneticilerinden Vincent-Henri Peuch, “2020 ozon deliği 2018’de oluşan ve ciddi derecede büyük deliğe benziyor ve yaklaşık 15 yıldır görülenler arasında ilk sıralarda yer alıyor” dedi.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks