ABD’de geliştirdiği ‘lazerli akıllı optik tomografi’ cihazı.

Kalp krizine ‘dur’ diyen cihaz.

Kalp krizine ‘dur’ diyen cihaz.

ABD’de geliştirdiği ‘lazerli akıllı optik tomografi’ cihazıyla kalp krizine neden olan damarlardaki tıkanıklıkları görüntülemeyi başaran Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, çalışmasının sırlarını açıkladı.

Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, ABD’de geliştirdiği ‘lazerli akıllı optik tomografi’ cihazıyla kalp krizine neden olan damarlardaki tıkanıklıkları görüntülemeyi başardı. Arkansas Kalp Hastanesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi arasındaki işbirliği kapsamında Türkiye’deki bilim insanlarıyla bir araya gelecek olan Prof. Dr. Çilingiroğlu, kalp hastalıklarının dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.

Tombik

Çilingiroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Kalp krizlerinin yüzde 50’si hastada ilk bulgu olarak görülüyor ve hasta hayatını kaybediyor. Buradan yola çıkarak yaptığımız çalışmalarda, göz doktorlarının kullandığı lazerli optikli tomografi cihazlarını kalp damarlarını görüntülemek için kullanmaya başladık. Bu yöntemle damara girildiğinde, damarlardaki hassas plak dediğimiz kirlenmeleri çok net görüp, hangi damar nerede patlayacak bu tespit edilebiliyor. Bu da bize kişileri daha kalp krizi geçirmeden tedavi etme şansını veriyor. Şu anda klinik uygulamada kullanılıyor.”

Hayati önem taşıyor.

Kalp krizine neden olan çoğu darlığın bazı testlerde görülmediğini ama hastanın bir yıl sonra kalp krizi geçirebildiğini dile getiren Prof. Dr. Çilingiroğlu, bu yüzden damar içlerinin görüntülenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Çilingiroğlu, görüntülemenin dışında, lazer ışığıyla damardaki hassas plağı yok edip, tıkanıklığı ortadan kaldırmak için çalışmaların da sürdüğünü belirtti.

detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks