ABD ile İsrail’in terörle mücadelede en etkili araçlardan biri olan Silahlı İnsansız Hava Aracı.

Türkiye, yerli SİHA üretiminde dünyada altı ülkenin sahip olduğu teknolojiye kavuştu.

ABD ile İsrail’in terörle mücadelede en etkili araçlardan biri olan Silahlı İnsansız Hava Aracı’nın (SİHA) satışı ve kiralanması konusunda çıkarttığı zorluklar, Türkiye’nin bu alanda altı ülkesinin sahip olduğu teknolojiye kavuşmasını sağladı.

Türkiye, 1990’lı yıllarda terörle mücadelede ABD’nin GNAT ile İsrail’in Heron adı verilen insansız hava araçlarını kullandı. Ancak bu araçların kullanımı konusunda ABD ile İsrail sürekli sorun çıkardı. Türkiye, 2008’de MQ-1 Predator ve MQ-9 Reaper silahlı insansız hava aracı alımı için ABD yönetimine talep mektubu gönderdi. Türkiye’nin ABD Büyükelçiliği, terörle mücadelede önemli olan bu SİHA’ların alımı için 2008 ile 2014 arasında yoğun bir mesai harcadı. Ancak, ABD yönetimi farklı gerekçelerle oyalayarak, bu SİHA’ların Türkiye’ye satışına onay vermedi.

Tombik

Milliyet’in haberine göre: ABD, PKK hedeflerinin havadan vurulmasında etkili olan akıllı mühimmatların satışı konusunda da, Türkiye’ye sorun çıkardı. Türkiye, bir dönem İsrail’den 10 Heron’u kiralamıştı. Ancak İsrail, Türkiye tarafından görüntü sistemi yerleştirilecek silahlı Heron projesini daha sonra iptal etti. Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, daha önce yaptığı açıklamada, “İsrail’den aldığımız İHA’ların ürettiği bilgilere dayanarak yapılan bu bombalamaların önemli bir bölümünün isabetsiz olduğunu sonradan anladık. Sonradan anladık ki dağı taşı bombalamışız aslında” demişti.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks