0 555 339 7979 - 0 532 708 30 04
Türkiye’nin ihraç ettiği hangi ürünler sınırdan iade ediliyor.
En Çok Geri Gönderilen Ürünler (AB Pazarı Örneği)
En Çok Geri Gönderilen Ürünler (AB Pazarı Örneği)
Avrupa Komisyonu’nun Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) verilerine göre, 2025 yılında Türkiye, pestisit kalıntısı nedeniyle en fazla ihbar yapılan ikinci ülke oldu (Hindistan’dan sonra). Bu uyarıların %48,5’i sınır iadesiyle sonuçlandı.
Ürün Yaşanan Sorun Açıklama
🌶️ Biber (özellikle dolmalık biber) Pestisit (tarım ilacı) kalıntısı 2025’te 27 uyarı ile ilk sırada. Formetanat gibi Türkiye’de yasaklı maddeler tespit edildi.
🍅 Domates Pestisit kalıntısı 2025’te 9 uyarı ile ikinci sırada.
🍊 Narenciye (limon, greyfurt, mandalin, portakal) Pestisit kalıntısı Limon ve greyfurt için AB’de kontroller devam ediyor.
🍐 Nar, Üzüm Yaprağı, Armut, Şeftali Pestisit kalıntısı Çeşitli uyarılara konu olan diğer ürünler.
🌰 Antep Fıstığı Aflatoksin (küf toksini) AB, 2026 Şubat itibarıyla Antep fıstığı için kontrolleri artırdı.
🍋 Limon Pestisit kalıntısı AB’de kontroller devam etse de, bazı narenciye ürünlerinde iyileşme görüldü.
🍊 Mandalin/Portakal Pestisit kalırsısı Bazı türlerde AB kontrolleri azaltıldı, iyileşme var.
🍓 Çilek Pestisit kalıntısı Mısır menşeli ürünlerde sorun ön planda.
🌍 Diğer Pazarlarda Durum (Rusya, Ukrayna vb.)
Sadece AB değil, Türkiye’nin diğer önemli tarım ihracat pazarlarında da yeni düzenlemeler devreye giriyor:
Rusya ve Ukrayna: Bu ülkeler, Türkiye’den ithal edilen meyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntılarına karşı 2026 başında ortak bir uyarı yayınladı. Bu da olası iadelerin habercisi.
Genel Küresel Eğilim: Dünya genelinde gıda güvenliği denetimleri her geçen gün artıyor. Özellikle pestisit, aflatoksin ve mikrobiyolojik kontaminasyon (Salmonella gibi) en büyük iade nedenleri arasında.
🔍 İadelerin Ana Sebepleri ve Gelecek
İadelerin ardında yatan temel nedenler şunlar:
Yüksek Pestisit Kalıntısı: Özellikle biber ve domates gibi ürünlerde AB’nin izin verdiği limitlerin üzerinde veya Türkiye’de yasaklı olan maddelerin tespiti.
Aflatoksin Riski: Kuru yemişlerde (özellikle Antep fıstığı) görülen bu küf toksini, AB’nin kontrolleri sıkılaştırmasına neden oluyor.
Salmonella Riski: Susam gibi ürünlerde görülen bu bakteri, AB tarafından yakından takip ediliyor.
Özetle: Türk ihracatçılarının en büyük sorunu, özellikle biber, domates, narenciye ve Antep fıstığı gibi ürünlerdeki pestisit ve aflatoksin kaynaklı iadeler. Hem AB hem de Rusya gibi pazarlardaki sıkı denetimler devam ediyor.
Kaynak. DS
Haber Veriyoruz