Tüm insanlığa yetecek kadar sınırsız ve temiz enerji vaadi sunan nükleer füzyon.

Çin'in yeni nesil 'yapay güneşi' tamamlandı.

Çin’in yeni nesil ‘yapay güneşi’ tamamlandı.

Tüm insanlığa yetecek kadar sınırsız ve temiz enerji vaadi sunan nükleer füzyon, dünyanın her tarafından bilim insanlarının yaklaşık 60 yıldır üzerinde çalıştığı çok büyük bir hayal. Günümüzde ABD, Çin, Almanya, Fransa ve Güney Kore gibi devletlerin yanı sıra Google gibi özel şirketler dahi nükleer füzyona çok büyük yatırımlar yaparak sınırsız enerji hayalini gerçeğe dönüştürmek için uğraş veriyor.

Bu alandaki çalışmalarda lider ülkelerden olan Çin, yeni nesil deneysel füzyon reaktörü HL-2M’nin geliştirme sürecinde sona gelindiğini açıkladı. Yerel haber ajansı Xinhua’da yer alan ifadelere göre tokamak türü bir reaktör olan HL-2M, önümüzdeki yıl itibarıyla resmen faaliyetlere başlayacak.

Tombik

HL-2M’nin, Çin’in önceki füzyon reaktörlerine göre çok daha gelişmiş bir manyetik sınırlandırma sistemine sahip olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili konuşan proje lideri Duan Xuru, HL-2M’nin yaklaşık 200 milyon santigrat derece sıcaklıkta hidrojen plazma bulutu üretebileceğini söyledi. HL-2M’nin bu sıcaklıktaki bir plazmayı ne kadar süre muhafaza edebileceğini hep beraber göreceğiz.

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks