0 555 339 7979 - 0 532 708 30 04
Ramazan ne zaman başlayacak? Ramazan, hilalin görülmesiyle başlar.
İşte resmi başlangıç zamanının dünya genelinde neden farklılık gösterebileceğinin nedeni.

Ramazan, hilalin görülmesiyle başlar.
İşte resmi başlangıç zamanının dünya genelinde neden farklılık gösterebileceğinin nedeni.
İbadet edenler, 21 Nisan 2023’te Suudi Arabistan’ın kutsal şehri Mekke’deki Mescid-i Haram’da Kabe’nin etrafında, Ramazan ayının sonunu işaret eden Ramazan Bayramı’nın (Eid al-Fitr) ilk gününde dua ediyor.
Muhtemelen biliyorsunuzdur: Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri, bu hafta sonu İslami kutsal ay olan Ramazan’a girecek. Ramazan, en çok takipçilerinin şafaktan gün batımına kadar yemekten ve içmekten uzak durmasıyla bilinir.
Eğer bir Müslüman değilseniz, farkında olmayabileceğiniz şey şu: Müslümanlar, Ramazan’ın yaklaştığını kabaca bilirler, ancak resmi olarak ne zaman başlayacağına dair sadece birkaç saat öncesinde haber alabilirler.
Dahası, Ramazan dünya çapında tek tip şekilde gözlemlenmez. Başlangıç tarihi ülkeden ülkeye değişebilir ve hatta aynı şehirdeki farklı camiler arasında bile farklılık gösterebilir. Ancak tüm Müslümanları birleştiren şey, İslami takvimin dokuzuncu ayında yeni hilalin gözlemlenmesidir.
Örneğin, İslam’ın 7. yüzyılda Peygamber Muhammed tarafından ilk kurulduğu Suudi Arabistan’da, yeni hilalin 28 Şubat akşamı görülmesi bekleniyor ve bu nedenle Ramazan 1 Mart Cumartesi günü başlayacak.
Suudi Arabistan’ın binlerce kilometre doğusunda, Endonezya’da ise ayın görülebilme açıları farklıdır ve Ramazan’ın 2 Mart Pazar günü başlaması bekleniyor.
Benzer Haber
Benzer Haber
2024 yılında Suudi Arabistan ve komşusu Umman, bir gün arayla Ramazan’a başladı.
Peki bu neden böyle oluyor? Emory Üniversitesi (Atlanta) Orta Doğu ve Güney Asya Çalışmaları Bölümü’nden Profesör Scott Kugle, bunun karmaşık bir dizi faktöre bağlı olduğunu söylüyor. Kugle, en son akademik kitabı “Hajj to the Heart: Sufi Journeys across the Indian Ocean”ın da yazarıdır.
- Bu faktörler arasında şunlar yer alıyor:
- Astronomik gözlemler ve nasıl yapıldıkları
- Küresel coğrafya ve saat dilimleri
- Farklı Müslüman gruplar arasındaki çeşitli gelenekler
- Hatta mevcut hava koşulları