Haber Veriyoruz
Güncel Haber Yayın ve Yorum Sitesi

Puysegur Çukuru’na tarihi ortak dalış keşif seferini tamamlandı.

Çin ve Yeni Zelanda, Puysegur Çukuru'na tarihi ortak dalış.

1.546

Çin ve Yeni Zelanda, Puysegur Çukuru’na tarihi ortak dalış keşif seferini tamamladı.

Çinli ve Yeni Zelandalı bilim insanları, Çin Bilimler Akademisi (CAS) Küresel Çukur Keşif ve Dalış Programı (Global TREnD) tarafından desteklenen Puysegur Çukuru’na yapılan çığır açıcı ortak dalış seferini başarıyla tamamladı.

CAS Derin Deniz Bilimi ve Mühendisliği Enstitüsü (IDSSE) ile Yeni Zelanda Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü (NIWA) tarafından yürütülen ortak keşif seferi, Puysegur Çukuru’nun ilk uluslararası bilimsel dalış keşfi ve Çin ile Yeni Zelanda arasındaki ikinci derin deniz ortak keşif seferi oldu.

Sefer, Yeni Zelanda, Malezya, Danimarka, Almanya, Fransa, Brezilya, Hindistan ve Çin dahil olmak üzere sekiz ülkeden 68 bilim insanını kapsadı.

CAS Uluslararası İşbirliği Bürosu Genel Müdürü Liu Weidong, bu işbirliği ruhunun, sınırları aşarak insanlık için bilinmeyen dünyayı keşfetme amacını taşıyan bilimsel keşfin özünü yansıttığını söyledi.

Ekip, son teknoloji tam su derinliğine inebilen Fendouzhe (Striver) adlı insanlı denizaltı ve Tansuo serisi araştırma gemilerinden yararlanarak, “Kükreyen Kırklar” olarak bilinen tehlikeli bölgede yer alan Puysegur Çukuru’nda ilk insanlı dalış keşfini gerçekleştirdi.

Aşırı deniz koşullarına rağmen ekip, 32 dalış görevini başarıyla tamamlayarak beş dalışta toplam 75 saat ile yeni bir Çin rekoru kırdı.

Sefer sırasında toplanan örnekler ve veriler, uluslararası işbirliğini teşvik etmek amacıyla katılan bilim insanları arasında paylaşıldı.

Benzer Haber
1 2.595
Benzer Haber
1 2.595

NIWA Başkan Yardımcısı Rob Murdoch, Çin-Yeni Zelanda ortaklığının, Yeni Zelandalı bilim insanlarına derin deniz keşif kaynaklarına benzersiz erişim sağladığını vurguladı.

Keşifler arasında, Yeni Zelanda’nın deniz biyolojik çeşitliliğine ilişkin bilim insanlarının anlayışını önemli ölçüde genişleten yeni omurgasız ve balık türleri yer alıyor. Sefer ayrıca, yalnızca ölü balinaların kalıntıları üzerinde yaşayan nadir balina kalıntısı-derin deniz organizmalarını da ortaya çıkardı.

Murdoch, önümüzdeki yıllarda örnek işleme, veri analizi ve seferin nihai bulgularının yayınlanmasına odaklanarak işbirliğine devam etme konusundaki heyecanını dile getirdi.

Çin’in Yeni Zelanda Büyükelçisi Wang Xiaolong, derin denizlerin her zaman insan keşfi için zorlu bir sınır olduğunu söyledi. Ancak teknolojik ilerlemelerle birlikte Fendouzhe gibi insanlı denizaltıların, derin deniz araştırmalarını fantaziden gerçeğe dönüştürdüğünü belirtti.

Wang, Puysegur Çukuru’na yapılan bu keşif seferinin, insanlığın derin okyanus keşfini ilerleteceğini ve küresel deniz araştırmalarının gelişimine katkıda bulunacağını ifade etti.

IDSSE’ye göre, 6.000 metreyi aşan derin deniz bölgeleri olarak tanımlanan hadal çukurlar, muazzam hidrostatik basınç, sürekli karanlık, düşük sıcaklıklar ve önemli tektonik aktivite gibi aşırı koşullarla karakterizedir. Bu benzersiz ortamlar, karmaşık kemosentetik ekosistemleri destekler ve bilinmeyen yaşam formlarını barındırır, bu da onları hem Dünya hem de yaşam bilimlerinde çığır açan keşifler için bir sınır haline getirir.

Bugüne kadar, Global TREnD dalış keşif seferleri Mariana, Yap, Kermadec, Diamantina, Wallaby-Zenith, Java, Kuril-Kamçatka, Aleutian ve Puysegur çukurları dahil olmak üzere dünyanın dokuz büyük hadal çukurunda gerçekleştirildi.

Kaynak. Globaltimes
Haber Veriyoruz

Enable Notifications OK No thanks