0 555 339 7979 - 0 532 708 30 04
Nükleer zenginleştirme programından vazgeçemeyiz
İran Dışişleri Bakanı: "Nükleer zenginleştirme programından vazgeçemeyiz"

İran Dışişleri Bakanı: “Nükleer zenginleştirme programından vazgeçemeyiz”
WASHINGTON, 21 Temmuz (Xinhua) — İran Dışişleri Bakanı Seyid Abbas Arakgî, ABD’nin son hava saldırılarında ağır hasar gören nükleer zenginleştirme programından vazgeçemeyeceklerini belirterek, “Tesislerimiz ciddi şekilde hasar gördü. Hasarın boyutları şu an atom enerjisi kuruluşumuz tarafından değerlendiriliyor” dedi.
Arakgî, Fox News’e video bağlantı ile verdiği röportajda, yaşanan hasarın İran’ın zenginleştirme kapasitesini şimdilik durdurduğunu ifade etti.
22 Haziran’da ABD Hava Kuvvetleri, Natanz, Fordow ve İsfahan’daki üç nükleer tesise saldırı düzenlemişti. Pentagon’un değerlendirmesine göre, bu saldırılar İran’ın nükleer programını “1-2 yıl geriye attı.”
“Zenginleştirme bizim için milli bir gurur meselesidir”
Arakgî, “Zenginleştirmeden vazgeçemeyiz çünkü bu, bizim bilim insanlarımızın bir başarısıdır. Üstelik artık bu bir milli gurur meselesidir. Zenginleştirme bizim için çok değerlidir” şeklinde konuştu.
ABD’nin hava saldırıları, geçen ay İsrail ve İran arasında yaşanan 12 günlük şiddetli çatışmalar sırasında gerçekleşmişti.
Çatışmalar ve görüşmelerin iptali
Çatışmalar, 13 Haziran’da İsrail’in İran’daki askeri ve nükleer tesisleri hedef alan hava saldırılarıyla başlamış, üst düzey komutanlar, nükleer bilim insanları ve sivil vatandaşlar hayatını kaybetmişti. İran, misilleme olarak İsrail topraklarına çok sayıda füze ve insansız hava aracı saldırısı düzenlemiş, can ve mal kaybına yol açmıştı. İki ülke arasında 24 Haziran’da ateşkes sağlanmıştı.
İsrail’in saldırılarının ardından, 15 Haziran’da Umman’da planlanan İran-ABD arasındaki dolaylı nükleer müzakerelerin altıncı turu iptal edilmişti.
Trump’tan sert yanıt
Fox News röportajının yayınlanmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social’da yaptığı paylaşımda, “İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakgî, nükleer tesisler için ‘Hasar çok ağır, yerle bir oldular’ diyor. Tabii ki öyle, tıpkı dediğim gibi. Gerekirse yine yaparız!” ifadelerini kullandı.
Haziran sonunda ABD Senatosu, başkana Kongre onayı olmadan İran’a karşı yeni askeri operasyon düzenleme yetkisi veren tasarıyı reddetmişti.
Kaynak: Xinhua
Haber Veriyoruz