Mantarın toprak altında uzanan ipliksi ağları (hifleri) 965 hektarlık bir alana yayılmıştır.

ABD Oregon'da bir ormanda yürüdüğünüzü düşünün.

En büyük yaşayan organizma nedir?

ABD Oregon’da bir ormanda yürüdüğünüzü düşünün. İşte yaşayan en büyük canlıyı burada arayacağız. Dev ağaçların arasında dolanırken bu ağaçlardan biri acaba aradığınız canlı olabilir mi diye kafanızı yukarı kaldırarak büyük cüsselerini süzüyorsunuz. Ama ilk hatayı yukarı bakarak yaptınız; zira kendisi tam da ayaklarınızın altında. Şaşırdınız mı? Aslında tüm orman onun üstüne kurulu.

Ormanda ağaçların dibinde kümelenmiş küçük bir şapkalı mantar türü olan bal mantarları (Armillaria ostoyae) her yere dağılmış bir vaziyette ayrı ayrı yerlerdeler. Ancak bu ayrı ayrı yerlerde gördüğünüz mantarlar aslında hiç de ayrı değiller.

Tombik

Orman boyunca yayılmış olan bu mantar kümeciklerinin hepsi yer altında birleşen tek bir mantarın toprak üstü kısımlarıdır. Mantarın toprak altında uzanan ipliksi ağları (hifleri) 965 hektarlık bir alana yayılmıştır. Bu alan yaklaşık 1800 futbol sahası büyüklüğüne denk gelmektedir.

Büyüme hızı ve yüzlerce tona ulaşan cüssesine bakılarak bu mantarın yaklaşık 1900 yıldır büyüdüğü hesaplanmıştır. 1900 yıldır yer altında olan mantarın üstünde bir de orman kurulmuştur. Bu konudaki kitap incelememize buradan ulaşabilirsiniz.

Mantarın fark edilmesini sağlayan şey ise yine bu üstündeki ormandır. Oregon’da bu ormanda toplu ağaç ölümlerini araştıran araştırmacılar bir çeşit mantar türünün ağaçları besinsiz bıraktığını fark etmişlerdir. Daha sonra farklı yerlerden alınan mantarlara genetik testler uygulanınca şaşırtıcı gerçek ortaya çıkmıştır. Aslında tüm bu ağaçları besinsiz bırakıp öldüre tek bir devasa mantardır.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks