Google En Hızlı Chipi tanıttı. Teknolojide yeni bir çığır ‘willow’
En güçlü bilgisayardan 10 septilyon yıl daha hızlı
Google, Willow’u tanıttı: ‘En güçlü bilgisayardan 10 septilyon yıl daha hızlı’.
Google, çok hızlı olduğunu belirttiği yeni kuantum çipi ‘Willow’u tanıttı. Uzmanlara göre, bugüne kadar yapılmış en iyi kuantum işlemci.
- Google, şu anda dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının 10 septilyon yıl (10 üzeri 25 yıl) sürede tamamlayabileceği bir problemi 5 dakikada çözdüğünü iddia ettiği yeni bir çipi tanıttı.
BBC’deki habere göre, Google, ‘Willow’ adını verdiği yeni kuantum çipinin önemli ‘atılımlar’ içerdiğini ve ‘kullanışlı, büyük ölçekli bir kuantum bilgisayara giden yolu açtığını’ savunuyor.
Google’ın çipi, parçacık fiziği ilkelerini kullanarak oldukça güçlü yeni bir bilgisayar türü oluşturmaya çalışan kuantum hesaplama olarak bilinen alandaki en son gelişme oldu.
UZMANLAR: ŞİMDİLİK BÜYÜK ÖLÇÜDE DENEYSEL
Uzmanlar, Willow’un şimdilik büyük ölçüde deneysel bir cihaz olduğunu, yani çok çeşitli gerçek dünya sorunlarını çözebilecek kadar güçlü bir kuantum bilgisayarın hala yıllar ve milyarlarca dolar uzakta olduğunu belirtiyor.