Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi.

ABD yaptırımı mücevher sektörünü vurabilir!

ABD yaptırımı mücevher sektörünü vurabilir!

ABD’nin Türkiye’ye ‘Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ programından çıkarmayı düşünmesi mücevher sektörünü endişelendirdi. Mücevher sektörü 300 milyon dolarlık ABD ihracatının yarı yarıya düşmesi endişesini taşıyor. Geçen ağustos ayından bu yana Trump’ın Türkiye aleyhine açıklamaları döviz kurunu yükseltiyor ve esnaf en çok çileyi çekenlerden oluyor. Bütün girdi maliyetleri artıyor. Trump’ın bu son hamlesi gerçekleşirse genel ticaret dengesini bozmayacak gibi gözükse de kuyumcular için işleri zorlaştıracak.

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) Türkiye’yi, bazı ürünlerin ABD’ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan ‘Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ (GSP) programından çıkarmayı düşündüğünü açıklarken; ekonomistler ve sektör yetkilileri ABD’nin kararının ekonomik karşılığının sınırlı ve makro ekonomiye etkisinin ise göz ardı edilebilir olduğunu belirtirken; otomotiv sektöründen bir yetkili, gümrüksüz ihracat imkanı kapsamında geçen yıl sektörün 1.1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini, imkanın iptalinin ABD’ye ihracata belirgin bir etkisi olmayacağını söyledi.

Tombik

MÜCEVHERDE TEHLİKE VAR

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks