Haber Veriyoruz
Güncel Haber Yayın ve Yorum Sitesi

Elektron davranışında bir keşif. Elektronun katı madde içinde şekli belirlendi.

Kuantum fiziğindeki bir atılım sayesinde elektronların şekli

144

Artık Resmi olarak Kuantum fiziğindeki bir atılım sayesinde elektronların şeklini ilk kez biliyoruz.

Bilim insanları, ilk kez bir elektronun katı bir madde içinde hareket ederken gerçekte nasıl göründüğünü ortaya çıkardı. Bu, bu küçük parçacıkların farklı malzemelerde nasıl davrandığını anlamak açısından büyük bir sıçrama.

Elektron davranışında bir keşif

Araştırma, MIT fizikçisi Riccardo Comin liderliğinde ve diğer kurumlardan bir ekip tarafından yürütüldü. Bulguları, elektronları hem teoride hem de teknolojide anlama ve kontrol etme şeklimizi değiştirebilir. Başka bir deyişle, yalnızca bilimi yeniden şekillendirmiyorlar – aynı zamanda elektronları nasıl gördüğümüzü de değiştiriyorlar!
Comin, “Temelde, daha önce ulaşılamaz olan tamamen yeni bilgilerin kilidini açmak için bir plan oluşturduk” diye açıklıyor. Meslektaşı ve ortak yazar Mingu Kang, araştırmanın büyük bir kısmını MIT’de yürüttü ve daha sonra çalışmalarına Cornell Üniversitesi’nde devam etti.

Bilim insanları bir elektronun şeklini nasıl haritaladı?

Fizikçiler, onlarca yıldır elektronların gizemini çözmeye çalışıyor, ancak bu küçük parçacıklar işleri kolaylaştırmıyor. Uzayda hareket eden basit noktalar gibi davranmak yerine, aynı zamanda dalgalar gibi davranıyorlar, yani her zaman fizik kurallarına uymuyorlar.

Elektronları bir gölet üzerindeki dalgalanmalar gibi düşünün – bazen desenleri düzgün ve tahmin edilebilir, bazen de izlemesi zor olan şekillerde kıvrılıyor ve dolaşıyor. Bu dalga desenlerini haritalamak kolay bir iş değil, özellikle de göremediğimiz boyutlarda var oldukları için.

ARPES elektronlar hakkında neyi ortaya çıkarıyor?

Bu detayları yakalamak için araştırma ekibi, açısal çözünürlüklü fotoemisyon spektroskopisi (ARPES) adı verilen yüksek teknolojili bir yönteme başvurdu. Bu yöntem, elektronları ışıkla bombardımana tutup nasıl tepki verdiklerini gözlemliyor. Bu yaklaşım, elektronları daha önce hiç olmadığı kadar yakından incelemelerine ve şimdiye kadar görünmeyen şekil ve davranışları ortaya çıkarmalarına olanak tanıdı.

Normalde elektronlar hakkında konuşulduğunda, odak noktası enerji veya hız gibi çoğu insanın aşina olduğu kavramlar oluyor. Ancak geometri, elektron dalgalarının bir katıya yerleştiğinde benimsediği desen ve yapılara atıfta bulunuyor. Başka bir deyişle, bu yalnızca ne kadar hızlı hareket ettikleriyle değil, aynı zamanda hareket ederken nasıl şekillendikleriyle de ilgili.

Haber Veriyoruz

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks