Ekonomideki kötü gidiş iyice su yüzüne çıkınca hükümet çareyi vatandaşa vergi yağdırmada buldu.

Vergiler kesmedi borca sarıldılar.

Ekonomideki kötü gidiş iyice su yüzüne çıkınca hükümet çareyi vatandaşa vergi yağdırmanın yanı sıra borçlanma limitlerini olağanüstü artırmakta buldu.

AKP hükümeti, artan bütçe açığı için yeni yollara başvurmaya başladı. Borçlanma Kanunu gereği hükümetler yıl içerisinde diledikleri kadar borçlanamıyorlar. Yıllık borçlanmanın limiti her yıl bütçeyle belirleniyor. Hükümet, 15 Temmuz’un ekonomiye yansıyan olumsuz etkilerini de dikkate alarak hazırladığı 2017 bütçesiyle halka 47 milyar 480 milyon lira borçlanacağını ilan etti. Kanun, bu borca ilave olarak hükümete yüzde 5 ilave borçlanma yetkisi veriyor. Ayrıca borçlanma ihtiyaçları ve gelişimi dikkate alınarak ikinci bir yüzde 5’lik ilave borçlanma imkanı daha hükümete sunuluyor.

Tombik

İLAVE LİMİTLER YETMEDİ

Hükümet olağanüstü artan bütçe açığını kamu harcamalarını kısıp, devletin gelirlerini artırarak düşürmek yerine borçlanmayla finanse etme yoluna gidince borçlanma limitleri çok yetersiz kaldı. 47.5 milyarın üzerine önce ilave 2 milyar 374 milyonluk yetki kullanıldı, yetmedi dün Bakanlar Kurulu kararıyla 2 milyar 374 milyon liralık ilave yetki de alınarak borçlanmanın yasal üst limiti olan 52.2 milyar lira tamamlandı. Ancak bunun da yetmeyeceğini düşünen hükümet yeni torba tasarıyla Borçlanma Kanunu dışında 37 milyar liralık dev borçlanma yetkisi daha almış olacak. Böylece hükümet bu yıl 47.5 milyar TL yerine tam 89 milyar 228 milyon liralık borçlanma yapacak.

125 MİLYARI BULABİLİR

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks