Eğitimdeki Sorunlar Yapısal Olduğundan, Pansuman Tedbirlerle, Yama Çarelerle Değil.

Mordern okul sistemine eleştirilen bir bakış.

MODERN OKUL SİSTEMİNE ELEŞTİREL BİR BAKIŞ: BEYAZPERDE KARATAHTA, AAMİR KHAN VE EĞİTİM FİLMLERİ

Eğitimdeki Sorunlar Yapısal Olduğundan, Pansuman Tedbirlerle, Yama Çarelerle Değil, Yapısal ve Sistematik Çözümlerle Hareket Edilmelidir.

Tombik

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, filmlerinde eğitim konularını da işleyen dünyaca ünlü Bollywood yıldızı Aamir Khan’ı kabul etti. Hindistanlı oyuncu, yönetmen ve yapımcı Aamir Khan’ın “3 İdiot” ve “Her Çocuk Özeldir” filmlerini önerdiklerini söyleyen Tekin, ünlü yönetmenle eğitim konularını içeren filmler üzerine de sohbet etmiş. Khan ise, özellikle 9’uncu ve 10’uncu sınıf öğrencileri için eğitici televizyon programları ve dizileri bulunduğunu ifade ederek; liseden mezun olmadan önce gençlerin bunları izlemelerini tavsiye etmiş. Bu vesileyle, eğitim konusunu yoğun olarak işleyen ne kadar film vardır, filmin eğitimde nasıl bir işlevi vardır gibi konuları merak etmeye başladım. Hatırlayacağınız üzere MEB, 2016 yılında, aday öğretmen yetiştirme sürecinde stajyer öğretmenlere okumaları gereken kitapların yanı sıra filmler de önermişti izlemeleri için. Ve sonrasında bu uygulama devam etmişti. Peki, bütün bu filmler hangileriydi ya da eğitim konularını ele alan filmlerin topluca olduğu ve bu filmlerle ilgili eleştirilerin, değerlendirmelerin olduğu bir kitap var mıydı?

Kitapta Dünya Sinemasının Eğitim Üzerine Neler Ürettiğini Görebiliyorsunuz

Tüm bu arayışlar sonucunda “Maarif Mektepleri” yayınevinden çıkmış, BEYAZPERDE KARATAHTA: Modern Okul Sistemine Eleştirel Bir Bakışisimli, yazar Bekir Birbiçer’in ,önsözünü de Abdulbaki Değer’in ve Ali Aydın’ın yazmış olduğu ilginç bir kitabına ulaştım. Kitapta farklı ülke, dil ve kültürlerde üretilmiş, çoğunluğu eğitim ortamlarında çekilmiş; öğretmeni, öğrenciyi ve genel olarak da eğitim sistemini merkeze alan yapımlar mercek altına alınıp değerlendirilmiş. Kitaptaki önemli kısımlardan biri; filmler farklı coğrafya ve kültürel iklimlere dair anlatılar olsalar da çoğu zaman kendi okulumuzda, sınıfımızda veya öğretmenler odamızdaymışçasına benzerlik göstermesi kısmı. Kitabı okuduğunuzda dünya sinemasının eğitim konusunda ne ürettiğini, neler söylediğini, neyi tartıştığını, eğitim konusunu hangi yönlerden ele alıp, çözümlediğini görebiliyorsunuz. Kitap aracılığıyla bizim eğitim sistemimizle batıdaki eğitim sistemlerindeki yaşanan eğitim sorunlarını karşılaştırma olanağına sahip olabiliyorsunuz.

Bizdeki Eğitim Sorunlarının Benzerleri Batıda Var

Detaylar
haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks