Haber Veriyoruz
Güncel Haber Yayın ve Yorum Sitesi

Dünyanın iki yeni mevsimi olacak.

Yangınlar ve Kirlilik dünya da iki mevsim daha meydana getirdi.

28.750

Dünya’nın Artık İki Yeni Mevsimi Var

Bilim insanlarına göre insan faaliyetleri, Dünya’da artık yeni ve tehlikeli mevsimler yarattı: Duman ve çöp mevsimi. Bu alışılmadık iklim döngüleri halk sağlığını tehdit ediyor, ekosistemleri alt üst ediyor. Mevsimlerin ritmi artık bozuldu. Bazı mevsimler tamamen kaybolurken, bazıları ise daha sert ve öngörülemez hale geliyor.

Bilim insanları, Dünya’nın mevsimsel döngüsünde köklü bir değişimin yaşandığını ve insan faaliyetlerinin artık yeni iklim sezonları yarattığını açıkladı. Araştırmalara göre bu çöp ve duman gibi ‘yeni mevsimler’ her yıl tekrarlanıyor ve doğal ekosistemleri tehdit ediyor.

DUMAN MEVSİMİ

Güneydoğu Asya’da yaz aylarında yaşanan pus mevsimi, Endonezya ve Malezya’da tarım alanlarını temizlemek için kasıtlı olarak çıkarılan yangınlardan kaynaklanıyor. Duman, sınırları aşarak Singapur, Tayland gibi bölgelere ulaşıyor; milyonlarca insanın sağlığı ve geçim kaynakları bu dönemde tehdit altında kalıyor.

Benzer bir durum, ABD’de özellikle Kaliforniya’da yaşanıyor. Bir zamanlar sadece yaz aylarında görülen orman yangınları artık ilkbaharda başlayıp Aralık ayına kadar sürebiliyor. Uzmanlar, Kuzey Amerika’nın kuzeydoğusunda yeni bir duman mevsimi oluştuğunu, bu durumun da hava kalitesini ve yaşamı ciddi biçimde etkilediğini belirtiyor.

ÇÖP MEVSİMİ

Bali’de ise her yıl Aralık’tan Mart’a kadar “çöp mevsimi” yaşanıyor. Muson rüzgarları yön değiştirince, okyanus akıntıları plastik atıkları kıyılara sürüklüyor. Bu dönem o kadar belirgin hale geldi ki, yerel halk çöpün gelişini artık takvim üzerinden tahmin edebiliyor. Bali hükümeti, sadece geçen sezon 3.000 tondan fazla okyanus atığının kıyılara vurduğunu açıkladı.

Detaylar, Haber Linki

Enable Notifications OK No thanks