Dünyanın çekirdeğinde meydana gelen yalpalanma.

Dünya’nın çekirdeğinden yayılan garip sinyalin sırrı çözüldü

Dünya’nın çekirdeğinden yayılan garip sinyalin sırrı çözüldü.

Çin’deki bilim insanları 8,5 yıl önce kaydedilen bir sinyal ile Dünya’nın çekirdeğindeki ‘yalpalama’ arasında bir bağlantıyı teyit ettiklerini duyurdu.

Çin’deki bilim insanları, iç çekirdeğin her 8,5 yılda bir tekrarlanan öngörülebilir bir ritimle sallandığını doğrulayarak Dünya’nın derinliklerinde yatan büyük bir sırrı açığa çıkardıklarını ifade ediyorlar.

Tombik

Araştırma ekibi, bulgunun, 2018 yılında ekip tarafından yapılan daha önceki ölçümleri doğruladığını ve Dünya’nın katmanları arasındaki ilişki ve hareketlerinin, günlerin uzunluğunda gerçekleşen değişimler gibi olguları nasıl etkilediğine ilişkin daha eski varsayımlara meydan okuduğunu belirtiyor. Araştırma makalesi Nature Communications adlı dergide yayınlandı.

  • ‘Dış çekirdek’ diye adlandırılan sıvı haldeki metal tabakanın içinde yüzen ve ‘iç çekirdek’ adı verilen katı demir ve nikel parçasının niteliklerini anlamak, Dünya’nın merkezine yapılan hayali gezilerden çok daha güç bir iş. Bilim insanlarının iç çekirdek ve hareketlerine dair bilgisinin büyük kısmı, gezegen boyunca yayılan ve şiddetli depremler ya da nükleer bomba testlerinin neden olduğu dalgalar sayesinde elde edildi. Öte yandan, iç çekirdeği ve hareketlerini anlamak, Dünya’nın yapısı, manyetik alanı ve yaşanan depremlere ilişkin sırları çözmek bağlamında büyük önem taşıyor.

HAKİM ANLAYIŞA MEYDAN OKUYAN BİR KEŞİF

Yeni yayınlanan araştırmanın ortak yazarlarından jeofizikçi Hao Ding ve meslektaşları, 2018 yılında, Dünya’nın kutuplarında yaşanan hareketin zaman içinde nasıl ince bir şekilde değiştiğini incelediler. Ekip, her 8,5 yılda bir tekrar eden bir şablon ya da harmonik ‘sinyal’ olduğunu gördüler ve yeni araştırmada günlerin uzunluğunun zaman boyunca nasıl değiştiğine ilişkin ölçümleri kullanarak bu durumu teyit ettiler. Yeni makalede izah ettikleri bu kalıp, Dünya’nın iç çekirdeğindeki yalpalama neticesinde oluşuyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks