0 555 339 7979 - 0 532 708 30 04
Dünya bölgesel olarak kodlandı mı?
Teknolojinin Gizli Yüzü: Kodlanmış Bir Dünyada mı Yaşıyoruz?
Henüz teknolojinin gerçekte ne kadar ilerlediğini bilmiyoruz. Bizler, bize gösterildiği ve izin verildiği kadarıyla teknolojiyi biliyor ve kullanıyoruz. Teknolojinin ulaştığı nihai noktayı ise ancak onu kodlayanlar biliyor.
Hiç düşündünüz mü? Kullandığınız elektronik aletlerin, gördüğünüz arayüzlerin çok ötesinde, “kod” denilen bir arka yüzü daha var. Daha net olmak gerekirse, örneğin çektiğiniz bir resmin sadece bir görüntü olmadığını biliyor muydunuz? Sizin “resim” olarak gördüğünüz neredeyse tüm dijital görsellerin içinde, o dosyaya gömülü bir kod (EXIF verisi) mevcut. Bu bile, teknolojinin görünmeyen derinliklerde ne kadar ilerlediğinin küçük bir kanıtı.
Bir fotoğraf makinesi veya akıllı telefonla çekim yaptığınızda, o anın sadece görüntüsü kaydedilmez. Çekimin yapıldığı tarih ve saat, coğrafi konum, kullanılan cihazın modeli ve hatta kimin çektiği gibi bir dizi kişisel veri de bu kodla birlikte dosyaya işlenir. Bu verilerin teknik bir zorunluluk olması anlaşılabilir. Ancak asıl soru şu: Eğer bu cihazlar bizden habersiz başka şeyler de kaydediyor ve bu veriler başka amaçlarla kullanılıyorsa, işte o zaman bu durum ciddi bir gizlilik ve özgürlük problemi haline gelebilir.
Bizler, buradan yola çıkarak daha büyük bir iddiayı gündeme getiriyoruz: Tıpkı bir resmin içine kod gömülmesi gibi, adeta tüm dünyanın kodlandığını düşünüyoruz.
Peki, bunun bize ne gibi bir sakıncası olabilir? Sakınca şu: Eğer dünya kodlanmış bir sistemse, siz de bu sistem içinde tanımlanmış bir “hücrenin” içinde yaşıyor olabilirsiniz. Bu, size verilen dijital alan kadar paylaşım yapabileceğiniz ve size izin verilen kişi sayısına kadar ulaşım sağlayabileceğiniz anlamına gelebilir.
Oysa internet, özü itibarıyla “özgürlük” demektir. Ben buradan, Amerika’daki birine sınır tanımadan mesaj yazabilmeli veya dünyanın öbür ucundaki insanlarla özgürce iletişim kurabilmeliyim. Peki, bu durum gerçekten mümkün mü? Yoksa bu özgürlük alanı, biz farkında olmadan yazılmış kodlarla sınırlandırılmış durumda mı?