Dövizdeki yükseliş, dükkânları kapatma noktasına getirdi.

Markalar kira hesaplaması yapmaktan iş yapamıyor.

Markalar kira hesaplaması yapmaktan iş yapamıyor.

Dövizdeki yükseliş, dükkânları kapatma noktasına getirdi. BMD Başkanı Öncel’e göre, markalar her an kira hesaplaması yapmaktan iş yapamıyor.

Döviz kurundaki hareketlilik, perakendeciyi vurdu. Dövizle kiralama yapan AVM’lerdeki markalar zor günler geçiriyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel’e göre dövizden kaynaklı son bir ayda 240 milyon lirayı aşkın kira farkı oluştu. Öncel, “Markalar ellerinde hesap makineleriyle her an kira hesaplamaktan başka iş yapamıyor” derken, markaların çıkışı yurtdışında aradığını ifade etti. BMD Başkanı Sinan Öncel ile perakende sektörünün yaşadığı krizi ve çıkış yollarını konuştuk.

Tombik

– Döviz çok yükseldi bu maliyetlerinizi nasıl etkiledi?

Maliyetlerin çok önemli bir kısmı dövize endeksli, hammadde dövize endeksli. Türkiye’den tedarik ettiğimiz hammaddelerin de hepsi dolara endeksli; pamuk diyorsun o da dolarla.

Dövizin artmısı maliyetlerimizi de çok artırdı. Mesela her şeyi aldık bir ürünü 15 liraya mal ettik bunu tüketiciye ne kadara satarsınız en fazla 25 liraya, 35 liraya satamazsınız. Şimdi 17 liraya mal ettimizi 26 liraya satamıyoruz. İşte burada felaket kuru var. Artık tüketicinin verebileceği fiyata ürün üretmeniz bu kurlarla mümkün değil. Artık hiçbir alanımız kalmıyor, malı satacak kıpırdayacak alanınız kalmıyor. Gemiyi yüzdürecek alan gittikçe daralıyor.

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks