Haber Veriyoruz
Güncel Haber Yayın ve Yorum Sitesi

Doğruyu nasıl bileceğiz ve öğreneceğiz…

Bilmek; araştırmak delile şahide veya bir deneye sahip olmaktır.

9.426

Önce Vicdan

İnsan olmanın ilk şartı, vicdana sahip olmaktır. Vicdanımız olmadan ne bilemez, ne de gerçek doğrulara ulaşabiliriz.

Bilmek; araştırmayı, delili, şahidi veya deneyimi gerektirir.

Öğrenmek ise, sadece verilenleri almak değil, onları değerlendirip yeni bilgiler üretebilmektir.

Analiz etmeden, gözlem yapmadan ve yaşamadan bilemeyiz. Bunları yapmadan sahip olduklarımız, bize öğretilenlerden öteye geçemez.

Peki, bize öğretilenler doğru mu? Belki de bize, bilmemiz gerekenler değil, bilmemiz istenenler öğretiliyordur. Öğrendiklerimiz de gerçeğin ta kendisi olmayabilir.

Öğrenmenin nihai hedefi eşitlik, bilmenin temel ilkesi ise adalet olmalıdır.

Öğrenirken, her yaşamın ve olayın bir Yaratıcı’dan kaynaklandığını idrak etmek, eşitlik kavramını beraberinde getirir. Ortaya çıkan bu eşitliği doğru bir şekilde paylaşabilmek ise, adaletin somut bir gerçeklik haline gelmesidir.

İnsanı veya belirli insanları yüceltmenin bir anlamı olmadığı gibi, bu davranış eşitlik ve adalet ilkeleriyle de doğrudan çelişir.

Doğruyu öğrenmenin tek yolu, içimizdeki vicdanı bulmak ve onun rehberliğinde önce kendimizi yargılamaktır.

Kendimizi yargıladıktan sonra ortaya çıkan sonuçlar, aslında öğrenmemiz gereken en önemli derslerdir.

Enable Notifications OK No thanks