0 555 339 7979 - 0 532 708 30 04
Avrupa liderleri, Ukrayna zirvesi için Paris’te bir araya geldi.
"Avrupa liderleri, Ukrayna zirvesi için Paris'te bir araya geldi. Uzmanlara göre son hamle: Ateşkes görüşmelerinde masaya oturmak."

“Avrupa liderleri, Ukrayna zirvesi için Paris’te bir araya geldi. Uzmanlara göre son hamle: Ateşkes görüşmelerinde masaya oturmak.”
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky’nin de katılımıyla düzenlenen Avrupa liderleri zirvesi, Perşembe günü Paris’te başladı. AFP’nin haberine göre zirve, Rusya ile olası bir ateşkes öncesinde Ukrayna’nın güvenliğini güçlendirmeyi hedefliyor.
Bir AFP muhabirinin aktardığına göre, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni gibi 20’den fazla devlet ve hükümet başkanı, bir aile fotoğrafı çekimiyle başlayan zirvede birkaç saat süren görüşmeler yaptı.
Uzmanlar, bu zirveyi Avrupa’nın ABD ve Rusya’nın yanında müzakere masasında yer kapma çabası olarak değerlendirdi. Ancak Avrupa’nın Washington üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu da vurguladılar.
AFP’ye göre, toplantıda Avrupa’nın bir ateşkes anlaşması sonrasında Ukrayna’ya hangi güvenlik garantilerini sunabileceği ele alındı. Bunlar arasında, “istekli koalisyon” adı verilen bir grup ülkenin askerî birlik konuşlandırma olasılığı da yer alıyor.
Fransa ve İngiltere’nin “istekli koalisyon” olarak adlandırdığı bu oluşumun üçüncü zirvesi düzenlendi. Reuters’ın aktardığına göre, bu durum, Avrupalıların Rusya-Ukrayna çatışmasında ABD’nin artık Ukrayna için sağlam bir destek olmadığı yönündeki endişelerini yansıtıyor.
DW’nin haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanlığı, Emmanuel Macron’un Ukrayna’yı güçlendirme zirvesi öncesinde ABD Başkanı Donald Trump ile görüştüğünü açıkladı. Macron ayrıca Perşembe günü Zelensky ve Starmer ile üçlü görüşme yaptı.
AFP’ye göre, Macron görüşmeler öncesinde Zelensky ile Paris’te yaptığı ortak açıklamada, ABD Başkanı Trump’ın Moskova ile anlaşma arayışına girmesi nedeniyle Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için “karar verici bir aşamaya” girildiğini söyledi.
Macron ayrıca Ukrayna’ya 2 milyar avroluk (2,2 milyar dolar) yeni askerî yardım paketi açıkladı. Fransa’nın mevcut stoklarından hızlı sevkiyat yapmaya hazır olduğu belirtildi.
“Avrupa, müzakere dışında kaldığı için askerî hamleleri tartışıyor”
Pekin Yabancı Diller Üniversitesi Bölgesel ve Küresel Yönetişim Akademisi’nden Profesör Cui Hongjian, Global Times’a yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’daki ABD-Ukrayna-Rusya görüşmelerinin ardından düzenlenen bu zirvenin, Kiev’e müzakerelerden dışlanan Avrupa’yı bilgilendirme ve dayanışma gösterme fırsatı verdiğini söyledi.
Cui, Suudi Arabistan’daki görüşmelerin sonuçlarına göre Avrupa ve Ukrayna’nın ateşkes anlaşmasının olasılığını değerlendireceğini belirtti.
Xinhua’nın haberine göre, Ukrayna’da olası bir ateşkese ilişkin teknik düzeydeki üç günlük müzakereler, katılımcı tarafların farklı değerlendirmeleri nedeniyle ortak bir açıklama yapılmadan sona erdi.
ABD’nin Ukrayna ve Rusya heyetleriyle yoğun görüşmeleri devam ederken (Pazartesi günü ABD-Rusya arasında 12 saatlik bir toplantı yapıldı), cephedeki çatışmalar da şiddetleniyor.
Cui, Avrupa’nın müzakerelerin dışında kalması nedeniyle, asker gönderme ve yardımları artırma seçeneklerini masaya yatırdığını, ancak ABD üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu vurguladı.
TASS’ın 6 Mart’taki haberine göre, Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov, ateşkes sonrasında Avrupa’nın Ukrayna’ya asker gönderme ihtimaline karşı net bir tutum sergiledi ve bunu kabul edilemez bulduklarını açıkladı.
Çin Sosyal Bilimler Akademisi Rusya, Doğu Avrupa ve Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü’nden Doç. Dr. Yang Jin, Global Times’a yaptığı açıklamada, Avrupa’nın Ukrayna’ya hangi isimle olursa olsun asker göndermesinin çatışmayı daha da şiddetlendirebileceğini söyledi.
Ancak Yang, Ukrayna krizinin çok karmaşık ve kritik bir aşamada olduğunu belirterek, “Barış görüşmelerine devam mı edilecek yoksa savaş mı sürdürülecek? Bu sorunun yanıtı büyük önem taşıyor. Mevcut atmosfer yeniden bozulursa, sonuçlar daha da kötüleşebilir” dedi.
“Çin, ateşkes çağrısını yineledi”
Çarşamba günü yerel saatle BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna’daki insani durumu görüştü. Toplantıda Çin’in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, Çin Merkez Televizyonu’na (CCTV) yaptığı açıklamada, Çin’in ateşkes ve çatışmaların durmasına yönelik tüm çabaları desteklediğini belirtti. Fu, tüm tarafları bu kritik fırsatı değerlendirmeye, barış görüşmelerini yeniden başlatmaya ve kalıcı barışı sağlamaya çağırdı.
Fu ayrıca, “Avrupa’nın barışı teşvik etmede rol oynaması, krizin kök nedenlerini ele alması ve dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir güvenlik çerçevesi oluşturarak kıtada uzun vadeli istikrar sağlaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak. GlobalTimes