Haber Veriyoruz
Güncel Haber Yayın ve Yorum Sitesi

Aşırı stresli olmak duyularınıza etki ediyor olabilir. Fareler üzerinde yapılan testler.

Stresli misiniz? Beyniniz İşitmenizle İlgili Oyunlar Oynuyor Olabilir...

226

Stresli misiniz? Beyniniz İşitmenizle İlgili Oyunlar Oynuyor Olabilir.

İşitme Güçlüğü Kavramı

Bir haftalık stres, farelerin sesleri nasıl işlediğini değiştirerek yüksek seslere karşı daha az duyarlı hale getirdi. Çalışma, temel işitsel bölgelerdeki beyin aktivitesinin değiştiğini ortaya koydu ve stresin yalnızca duyguları değil, algıyı da şekillendirdiğini gösterdi.

Stres sadece duyguları etkilemez — dünyayı nasıl algıladığımızı da değiştirir.

Bir çalışma, bir hafta boyunca strese maruz kalan farelerin yüksek seslere karşı daha az duyarlı hale geldiğini buldu. Beyinlerinde işitsel korteksteki aktivite değişiklikler gözlendi, bu da sesleri nasıl işlediklerini etkiledi. Bu bulgu, stresin yalnızca hafıza ve bilişi etkilemekle kalmayıp, günlük duyusal deneyimlerimizi de ince bir şekilde değiştirebileceğini, bizi gürültü ve diğer uyaranlara karşı daha tepkili hale getirebileceğini düşündürüyor.

Stres Farelerde Ses Algısını Değiştiriyor

Tekrarlanan bir haftalık stresin ardından farelerin beyinlerinin sesleri işleme biçiminde değişiklikler meydana geldi ve bu da onları yüksek seslere karşı daha az duyarlı hale getirdi. Bu bulgu, 11 Şubat’ta PLOS Biology’de yayımlanan ve İsrail’deki Ben-Gurion Üniversitesi’nden Ghattas Bisharat ve meslektaşları tarafından yürütülen bir çalışmadan geliyor.

Kronik stres sadece zihinsel sağlığı etkilemez — dünyayı nasıl algıladığımızı da değiştirebilir. Bu, yüksek sesler karşısında daha fazla irkilmemize veya rahatsız edici dokulara ve güçlü kokulara karşı daha hassas olmamıza neden olabilir. Stresin duyusal işlemeyi nasıl etkilediğini araştırmak için, araştırmacılar fareleri bir hafta boyunca her gün 30 dakika küçük bir alanda tuttu. Ardından farelerin beyinlerinin sese nasıl tepki verdiğini incelediler.

Bir haftalık stresin ardından, hayvanların işitme yeteneği — işitsel beyin sapında ölçüldüğü şekliyle — normal kaldı. Ancak, işitsel kortekste stresli hayvanlarda spontan nöronal aktivite daha yüksekti. Seslere yanıt olarak, somatostatin eksprese eden inhibe edici hücreler daha yüksek bir tepki gösterirken, parvalbumin eksprese eden nöronlar ve piramidal nöronlar daha az duyarlıydı.

Stresli farelerin sesleri yüksek veya yumuşak olarak kategorize etmelerini gerektiren bir davranışsal görevde, yüksek sesleri daha yumuşak olarak bildirme olasılıkları daha yüksekti, bu da ses yüksekliği algısının azaldığını gösteriyor. Mevcut çalışma fareler üzerinde yapılmış olsa da, sonuçlar tekrarlanan stresin hayvanların çevrelerindeki dünyayı nasıl algıladığını ve ona nasıl tepki verdiğini değiştirebileceğini gösteriyor

Kaynak. Sci. Tech. Daily.
Haber Veriyoruz

Enable Notifications OK No thanks