AKP’nin başvuruları üzerine yeniden sayım kararı veren YSK.

İtiraz tek AKP'ye hak.

İtiraz tek AKP’ye hak.

AKP’nin başvuruları üzerine yeniden sayım kararı veren YSK, 6 gün geçmesine karşın muhalefetin mazbatalarını vermedi, HDP’nin de yeniden sayım başvurularını reddetti.

AKP’nin seçimleri kazandığı dönemlerde oyların yeniden sayılması taleplerini reddeden Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart seçimlerinde AKP için seferber oldu. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere muhalefetin kazandığı yerlerde AKP’nin itirazları üzerine oyların yeniden sayılması kararı veren YSK, geçmişte tekrar sayım için “somut delil” arama içtihadını ve yasa kuralını da çiğnedi. Kurul, muhalefetin talepleri konusunda ise olumsuz yanıt verirken, HDP’nin AKP’ye karşı kıl payı kaybettiği yerlerde ise henüz bir karar vermedi. Kırklareli’nde ise bağımsız aday Mehmet Siyam Kesimoğlu’na pusulada daha küçük yer ayıran YSK’nin bu alanın altındaki boşluğa mühür basılan oyları geçersiz sayması seçmen iradesine gölge düşürdü. Seçimin üzerinden bir hafta geçmesine karşın İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş, Adana’da Zeydan Karalar mazbatasını alamadı, görevine başlamadı. Eski YSK Başkanı Muammer Aydın, geçersiz oyların yeniden sayılabilmesi için sandıkta sayım esnasında oradaki sandık kurulu üyesi olan parti görevlilerinin itiraz etmesi ve buna göre bir karar verilmesi gerektiğini belirterek “Bu yasanın amir hükmüdür. Eğer bu uygulanmadıysa yasaya aykırılık oluşturur” dedi.

Tombik

31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 6 gün geçmesine karşın YSK sonuçlar üzerindeki tartışmayı dindirmedi, aksine verdiği kararlarla sürecin uzamasına yol açtı. Seçim günü oy verme işleminin sona ermesinden itibaren iktidar partisi ve yandaş medya, muhalefetin zaferini kabul etmeyerek, sonuçlar üzerinde şaibe yaratmaya çalıştı. Cumhuriyet, 31 Mart’tan bu yana yaşanan olağanüstü süreci özetledi:

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks