AKP ‘faiz lobisi’ söylemiyle bir yandan muhafazakâr kesimlerin rızasını alıyor.

Ekonomide düşük faizli ‘yalancı bahar’ dönemi.

Ekonomide düşük faizli ‘yalancı bahar’ dönemi.

AKP ‘faiz lobisi’ söylemiyle bir yandan muhafazakâr kesimlerin rızasını alıyor, bir yandan da borç ekonomisinin çarklarını döndürüyor. Son 6 ayda halkın tüketici kredisi borcu 402 milyar liradan 471 milyar liraya yükseldi.

  • Faiz lobisi söylemi ilk olarak 2013 yazında dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından dillendirildiğinde, dünya piyasalarındaki temel gündem Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri artırıp artırmayacağıydı. Erdoğan ise izleyen dönemlerde bu söylemi hem muhafazakar seçmenini tahkim etmek hem de borç ekonomisini sürdürebilmek için sürekli kullandı. Geniş ve muhafazakar toplum kesimleri, islam dininin faize mesafeli duruşu nedeniyle bu söylemi benimsedi. Öte yandan bu söylemin ve düşük faiz politikasının vardığı sonuçlar irdelenmedi.
Tombik

Öte yandan gerek son aylarda Merkez Bankası’nın son 5 toplantıda politika faizini yüzde 24’ten yüzde 11,25’e indirmesi, gerekse Diyanet İşleri Başkanlığı’nın faize ilişkin fetvası konuyu yeniden gündeme taşıdı. 100 bin sosyal konut projesine başvuran bir yurttaşın Diyanet’e kredi kullanmam caiz mi sorusu üzerine caizdir cevabını alması ise çokça tartışıldı. Peki faiz düştükçe denildiği gibi faiz lobisi gerçekten kaybediyor mu? Düşük faiz kimin işine geliyor ve sürdürülebilir mi? Bu politikanın sonuçlarına mercek tuttuk.

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks