1860 yılındaki ilk kez insan ses kaydı bu şartlarda kaydedilmedi.

Oldukça ürkütücü; dünyanın ilk insan sesi kaydı .

Oldukça ürkütücü; dünyanın ilk insan sesi kaydı.

Nilay KAMU20 Temmuz 2019 Günümüzde neredeyse her teknolojik cihazdan ses kaydı alıp kolaylıkla saklayabiliyoruz. Ancak 1860 yılındaki ilk kez insan ses kaydı bu şartlarda kaydedilmedi. Başlıkta bahsettiğimiz söz konusu ses kaydı tam 159 yıl önce kaydedildi. Yayınlanan kayıttaki sesi kaydeden cihaz ise bir fonotograf. Bu cihaz ses kaydı için bilinen en eski cihaz olarak tanımlanıyor. Mucit Édouard-Léon Scott de Martinville, 1860 yılında fonotografı icat ettiğinde ve ilk ses kaydını aldığında bunu tekrar dinleyeceğini bilmiyordu. Yaklaşık 159 yıl önce icat edilen fonotograf şu anki ses kayıt cihazlarından oldukça farklı görünüyor. Günümüz teknolojisi ile insan tarafından kaydedilen ilk sesin çözümlemesiyle, ortaya parazitli ve aslında ne olduğu pek de anlaşılmayan sesler çıktı. Yine de o yıllardan günümüze kadar ulaşmış bu ses kaydı oldukça önemli. Scott, aslında fonotografı icat etmeden önce fotoğrafçılık ve stenografi ile ilgileniyordu. Stenografiyi geliştirmek isteyen Scott’a ses dalgalarıyla bir şeyler üretmek çok cazip geldi ve çalışmalarına başladı.

Fonotograf bir silindir cisim içinde seslerin titreşmesi prensibine dayanıyordu. Ses dalgalarının bir gaz lambası isiyle karartılmış kağıda işlenerek oluşturduğu sesler ilk ses kaydını oluşturdu. Ancak Scott bu icadıyla kar edemediği için kitap satışına geri döndü. Bu sitede ve bağlantılı sayfalarında yer alan içerikler; tamamen veya kısmen LOG’un yazılı izni olmadıkça kaynak gösterilerek veya alıntı yapılarak dahi kullanılamaz, çoğaltılamaz ve değiştirilemez.

Tombik

Detaylar, Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks