Haber Veriyoruz
Güncel Haber Yayın ve Yorum Sitesi

150 Kapı Çaldı, Sadece 10 Kitap Satıldı!

Türkiye’nin Okuma Karnesinde "Sıfır" Çekiyoruz

150 Kapı Çaldı, Sadece 10 Kitap Satıldı! Türkiye’nin Okuma Karnesinde “Sıfır” Çekiyoruz

Giriş: Antalya ve Alanya’nın kalabalık caddelerinde, lüks mağazaların arasında sessiz bir “kültür deneyi” gerçekleştirildi. Bir yazarın kendi kitabını tanıtmak için kapı kapı gezdiği 150 işyerinde karşılaştığı manzara, Türkiye’nin neden “okumayan bir toplum” olduğunu bir kez daha kanıtladı. 150 esnaftan sadece 10’u kitap satın aldı. İşte bir yazarın gözünden sokaktaki acı gerçekler ve Türkiye’nin güncel okuma istatistikleri…

Saha Gözlemi: “Marka Çok, Kitaba İlgi Yok”

Haber merkezimize ulaşan bilgilere göre, bir yazarımız Antalya ve Alanya’da ilginç bir pazar araştırmasına imza attı. Yaklaşık 150 işyerini ziyaret ederek kendi kitabını tanıtmak ve satmak isteyen yazarın karşılaştığı sonuçlar tüyler ürpertici:

Antalya’da Marka Duvarı: Özellikle büyük markaların olduğu 50 mağazaya girildi. Sonuç: Sıfır. Bir tek yetkili bile kitapla ilgilenmedi, sanki “kitap girmesi yasak” gibi bir dirençle karşılaşıldı.

Alanya’da Esnaf Bilançosu: 100’den fazla işyeri ziyaret edildi. 20 kişi sadece “nezaketen” ilgilendi, ancak yalnızca 10 kişi kitabı satın aldı.

Kültür Turizminin Kalbinde Entelektüel Boşluk: Dünyaya hitap eden bu turizm merkezlerinde kitaba gösterilen bu kayıtsızlık, toplumun eğitim ve kültür seviyesinin vitrin ile gerçek arasında nasıl uçurumlar barındırdığını gösteriyor.

Rakamlarla Acı Tablo: Haftada Sadece Birkaç Saat!

İnternet üzerinden yaptığımız araştırmalar, bu saha gözlemini destekleyen çarpıcı istatistikleri ortaya koyuyor:

Her 4 Kişiden 3’ü Hiç Okumuyor: TÜİK ve bağımsız araştırma şirketlerinin 2024-2025 verilerine göre, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri nüfusun yaklaşık %73’ü düzenli olarak hiç kitap okumuyor.

Sıralamada Afrika Ülkeleriyle Yarışıyoruz: UNESCO verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86. sırada. Maalesef bu oranla ekonomik olarak çok gerimizde olan ülkelerle aynı kategoride yer alıyoruz.

Kitap İhtiyaç Listesinin Sonunda: Türkiye’de kitap, insanların ihtiyaç listesinde ancak 235. sırada yer bulabiliyor. Yani temel gıdadan lüks tüketime, eğlenceden teknolojiye kadar her şey kitaptan daha öncelikli.

Ekran Bağımlılığı Kitabı Yuttu: Bir Türk vatandaşı günde ortalama 6 saat televizyon izleyip 3 saatini internette geçirirken, kitap okumaya ayrılan süre günde sadece 1 dakika civarında kalıyor.

Analiz: “Okumayan Toplum, Sorgulamayan Toplumdur”

Yazarımızın saha deneyi ve güncel veriler birleştiğinde ortaya tek bir sonuç çıkıyor: Okumuyoruz, çünkü eğitimin ve kültürün bireysel bir ihtiyaç olduğuna inanmıyoruz. Okumayan bir toplumda;

Bilgi yerini dedikoduya, Sorgulama yerini biat etmeye, Kültürel derinlik yerini sığ bir popüler kültüre bırakıyor.

Yazarımızın dediği gibi: “Bir koyun nereye sürülürse sürü oraya gidiyor, çünkü okumayan zihinler kendi yolunu çizemiyor.”

Haberveriyoruz.com – Eğitim Servisi