Gizemli kovanların mimarileri iğnesiz arılar.

İğnesiz Arıların Gizemli Kovanlarının Sırrı Çözüldü

İğnesiz Arıların Gizemli Kovanlarının Sırrı Çözüldü.

Yeni bir araştırmaya göre tropik bir arı türü olan iğnesiz arının kovanlarını inşa ederken ortaya çıkardığı desen, kristallerin genişlerken gösterdiği desenle büyük benzerlikler taşıyor. Bu da gizemli kovanların mimarisini açıklayabiliyor.

Doğanın küçük mimarları arasında yer alan çalışkan arılar, oldukça göz alıcı kovanlar oluşturabiliyor. Kendi başlarına bırakıldıklarında hava akımını en ideal verimle kullanacak şekilde petekler ören ve kovanlar oluşturan bu canlılar, bilim insanlarını şaşırtıyor.

Spiral, üst üste gelmiş diskler, çifte spiraller gibi çok çeşitli kovan yapıları oluşturan Tetragonula cinsi arılar, kovan yapılarıyla en çok dikkat çeken türler arasında yer alıyordu. Bu yapılardaki her bir petek 20 kata kadar yapıyı destekliyor ve ayrı bir yumurta için yuva özelliği gösteriyor.

Arıların ellerinde herhangi bir plan ya da proje olmadan bu kadar karmaşık yapıları nasıl yaptığı bilim insanlarını şaşırtıyordu. Yeni araştırmalara göre bu yapıların ortaya çıkmasını sağlayan arılar aslında oldukça basit bir döngüyü takip ediyor.

Detaylar, Haber Linki

arı kovanı desenleriarıların bal desenleridoğanın küçük mimarileriiğnesiz arılarTetragonula cinsi arılar