İflas erteleme başvurusu yapan 927 şirketin yalnızca 352 tanesi uygun bulundu.

Borçtan kaçan şirketler her yolu deniyor.

Konkordato oyunu! Borçtan kaçan şirketler her yolu deniyor.

Geçen yıl iflas erteleme başvurusu yapan 927 şirketin yalnızca 352 tanesi uygun bulundu. 575 şirket ihtiyacı olmamasına rağmen konkordato istedi. Uzmanlar sistemin suistimal edildiğini belirterek “Şirket 2 yıl borçlarından kaçıyor. Çalışan ve küçük tedarikçiler zor durumda kalıyor. Konkordato sistemi baştan yapılanmalı” diyor

Son dönemde birçok şirket ardı ardına konkordato ilan ediyor. AVM, tekstil, inşaat ve turizm sektörleri konkordato taleplerinde başı çekiyor. Resmi rakamlara bakıldığında; 2023 yılında Türkiye çapında 927 şirketin konkordato talep ettiği; bunların yalnızca 352 tanesi için konkordato kararı çıktığı; 575 şirketin ihtiyacı yokken bu sisteme girmek istediği ortaya çıkıyor. Kısacası ‘ihtiyacı olmamasına rağmen’ bazı şirketlerin iflas erteleme istediği görülüyor. İş dünyası temsilcileri ve hukukçular, bu konkordato talebindeki artışın iyi niyetli olmadığını ifade ediyor. Şirketlerin borçlarından kaçabilmek adına bu yola başvurduğu iddia ediliyor. Bir konkordato sürecinde iflas kararı ortalama süresi 471 gün, konkordato ret kararı ortalama süresi 497 gün, konkordato tasdik kararı ortalama süresi ise 699 gün. Kısacası iflas erteleme kararı çıkan şirketler 2 yıl gibi bir süre tüm borçlarından feragat edebiliyor.

2 YIL BORÇ ERTELENİYOR

  • Bu durum en çok iflas sürecinde olan şirkete tedarik yapan KOBİ ölçekli firmaları etkiliyor. Alacaklı firmalar 2 yıl boyunca alacaklarını tahsil edemiyor ve icra davası bile açamıyor. Şirket çalışanları da durumdan olumsuz etkileniyor. İflas erteleme sürecinde olan şirketler üretime devam ediyor ancak çalışanlarına maaş verme, zam yapma ya da tazminat ödeme konusunda istediği kararı alabiliyor. İflas erteleme sürecinde, şirketlerin alacakları en büyük borçludan en küçüğe doğru sıralanıyor. Burada da bankalar başrol oynuyor. Yani çalışan ya da küçük tedarikçi yine zor durumda kalıyor.

Detaylar, Haber Linki

iflas kararı almakkonkordato nedir?Konkordato oyunuKonkordatoya giden firmalarnasıl iflas kararı alınır