Metalde bulunan çatlakların nano ölçekte de olsa kendi kendilerine tamir olabildikleri.

Metallerin Kendi Kendilerine Tamir Olabildiği Ortaya Çıktı.

Metallerin Kendi Kendilerine Tamir Olabildiği Ortaya Çıktı (Ama Çok Yavaş)

Bilim insanları, yaptıkları bir çalışma sırasında bir metalde bulunan çatlakların nano ölçekte de olsa kendi kendilerine tamir olabildiklerini ortaya koydu. Bu durumun nedenleri ortaya çıkarıldığında mühendislikte yeni bir çağ başlayabilir.

  • Teksas A&M Üniversitesi Sandia Ulusal Laboratuvarlarında araştırmalarına devam eden bilim insanları, metallerin dayanıklılıklarını incelerken beklenmedik bir gözleme imza attı. Özelleştirilmiş bir elektron mikroskobuyla platini inceleyen araştırmacılar, platinin üzerinde bulunan nano ölçekteki çatlakların zamanla kendi kendilerine ortadan kalktığını keşfetti. Böyle bir şey daha önce gözlemlenmemişti.

Metal yorgunluğuna çözüm bulunabilir

Araştırmacılar, vakumlu ortamda inceledikleri 40 nanometrelik aşırı küçük platin tabakalardaki çatlakların zamanla kaybolduğunu, metalin kendini tamir ettiğini gözlemledi. Metallerin üzerindeki baskı ve yaptıkları hareketler bu türden çatlaklara neden olabiliyor. Bu çatlaklara yorgunluk hasarı ya da metal yorgunluğu adı veriliyor. Bir noktadan sonra metal yapıların yıkılmasına neden olabilecek bu olgu, uzun zamandır çözüme kavuşmayı bekliyor.

Araştırmacıların yaptığı 40 dakikalık gözlemde ise platinin bir süre sonra yeniden birleşmeye başladığı ve çatlakların, âdeta kusursuz bir kaynakla birleştiği göze çarptı. Bu sonucu araştırmacılar da da beklemiyordu.

Sandia Ulusal Laboratuvarından Materyal Araştırmacısı Brad Boyce, “Böyle bir şeye ilk elden tanık olmak kesinlikle çarpıcıydı.” ifadelerini kullanıyor. Boyce, “Kesinlikle bunu aramıyorduk. Doğruladığımız şey ise metallerin, en azından nano ölçekte yorgunluk hasarı açısından içsel, doğal bir kendilerini yenileme yetenekleri olduğu oldu.” dedi.

Detaylar, Haber Linki

bir metalde bulunan çatlaklarkendini onaran metalmetal çatlakların onarılmasımetaldaki çatlaklarTeksas A&M Üniversitesi