‘Dadı Devlet’le kaçak içki tırmanıyor.
- Türkiye ‘2023 Dadı Devlet endeksi’nde zirvede yer alırken içki fahiş şekilde zamlanmaya devam ediyor. Bu durum merdiven altı üretimi artırıyor ve toplum sağlığını riske atıyor. Sadece Nisan-Haziran arası 127 kaçak içki operasyonu düzenlendi. 2019’da kaçak üretimden kaynaklanan ÖTV kaybı 1.5 milyar TL.
Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu raporlarına göre bu sene Nisan-Haziran döneminde Türkiye’de kaçakçılığa karşı toplam 127 operasyon düzenlenirken operasyonlarda 257 bin 584 litre kaçak içki ele geçirildi. 876 şüpheli hakkında yasal işlem başlatıldı. 3 aylık dönemde en çok operasyon yapılan şehir 11 kez ile Muğla oldu. Muğla’yı 10 operasyon ile Ankara, 8’er operasyon ile Antalya ve Tekirdağ izledi.
KARABORSAYI KÖRÜKLÜYOR
Kaçakçılık operasyonlarında sahte alkolden sonra en çok ele geçirilen ikinci maddenin yasa dışı uyuşturucular olduğu kayıtlara geçti. Bu durum, Türkiye’de yasal alkollü içkilere erişimdeki zorluğun, kaçak ve karaborsayı körüklediği şeklinde değerlendiriliyor.
Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu raporları yayınlandı. Buna göre,
- Dünya çapında alkollü içecekler pazar büyüklüğü 2020 yılında 1.58 trilyon dolar iken, bu rakamın 2024 yılında 1.75 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin 2020 yılında dünya pazarındaki payının yüzde 0,12 ile 88,2 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Türkiye’de alkollü içecek sektörünün kapasite kullanım oranlarında bira sektörü yüzde 57,5 ile başı çekiyor. Şarap sektörü yüzde 46,6 ve Distile Alkollü İçkiler Sektörü (doğal fermantasyon ile elde edilen) ise yüzde 29,6’da.