Popüler bilimin en çok dikkat çeken konularından birisi de ışınlanma teknolojisi.

Bilim adamlarından yeni bir ışınlanma teknolojisi

Bilim adamlarından yeni bir ışınlanma teknolojisi.

Popüler bilimin en çok dikkat çeken konularından birisi de ışınlanma teknolojisi. Henüz canlılar ve nesneler için çok erken olsa da, veri ışınlanması için bazı deneysel çalışmalar yapılmıştı.

Bristol Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi’ndeki bilim adamları, kuantum dolanıklık sayesinde yeni bir kuantum ışınlama teknolojisi geliştirdikleri duyurdu. Bu sayede ilk kez iki çip arasında veri ışınlanmış oldu.

Önemli bir adım attığını bir makale ile duyuran Google, kuantum üstünlüğüne kavuşmuş olabilir mi? Google kuantum üstünlüğü açıklaması ile heyecanlandırdı…

Kuantum ışınlanma teknolojisi ile veri aktırıldı

Bristol Üniversitesi ve Danimarka Teknik Üniversitesi’ndeki bilim adamları, iki çip arasında fiziksel bir bağlantı yokken veri aktarmayı başardı. Aynı bilim adamları, bu atılımın hem kuantum bilgisayarlar hem de kuantum internet için imkanı açtığını söylüyor.

kuantum ışınlanma

Işınlanma, kuantum dolanıklık adı verilen bir fenomen sayesinde gerçekleşti. Kuantum dolanıklık, iki parçanın uzun mesafelerde iletişime geçebilecek kadar iç içe geçtiği bir yerdir. Bu sayede bir parçacık üzerindeki değişiklik, hemen diğer parçacık üzerinde de gerçekleşir. Kuantum dolanıklık için teorik olarak bir mesafe engeli bulunmamaktadır.

Detaylar, HAber Linki

bristol üniversitesiışınlanma yöntemlerikuantum ışınlamakuantum ışınlama nediryeni teknoloji ışınlanma