Euro HPC Ortak Girişimi tarafından geliştirilen 680 bin çekirdekli MareNostrum 5

Süper bilgisayarı MareNostrum 5 kullanıma açıldı.

Türkiye’nin 680 bin çekirdekli süper bilgisayarı MareNostrum 5 kullanıma açıldı.

Türkiye’nin üyesi olduğu Euro HPC Ortak Girişimi tarafından geliştirilen 680 bin çekirdekli MareNostrum 5 süper bilgisayarının açılışı yapıldı. Dünyanın en güçlü 8’inci süper bilgisayarı oldu.

  • Türkiye’nin 2019’dan bu yana üyesi olduğu “Avrupa Yüksek Performanslı Hesaplama Ortaklık Girişimi” (Euro HPC) kapsamında kurulan “MareNostrum 5” isimli süper bilgisayarının açılışı yapıldı. Süper bilgisayar, Şubat ayında genel kullanıma açılarak bilimsel çalışmalarda kullanılacak.

Avrupa Birliği’ne bağlı EuroHPC Joint Undertaking’in finansman desteğiyle kurulan MareNostrum 5’in konsorsiyumunda Türkiye, İspanya ve Portekiz yer alıyor. Bu ülkelerin bilimsel çalışmalarında MareNostrum5 bilgisayarı kullanılacak.

MareNostrum 5 süper bilgisayarı 680 bin 960 adet çekirdeğe ve 314 petaflop performansa sahip. Finlandiya’da bulunan Lumi, İtalya’da bulunan Leonardo’nun ardından Avrupa’nın en güçlü üçüncü, dünyanın sekizinci süper bilgisayarı olarak kayıtlara geçti.

  • Bu süper bilgisayar, yapay zekadan iklim değişikliğine, yenilenebilir enerjiden sağlık bilimlerine kadar geniş bir alanda bilim insanlarımıza ve endüstrimize hizmet edecek. MareNostrum 5, Şubat ayında genel kullanıma sunulacak.

Detaylar, Haber Linki

Avrupa Birliği'ne bağlı EuroHPCAvrupa Yüksek Performanslı HesaplamaEuro HPC Ortak GirişimiMareNostrum 5 nedir