İzlanda, İtalya, Endonezya, Tanzanya, Kosta Rika, Peru, Papua Yeni Gine…

Dört bir yanındaki volkanlar eşzamanlı olarak harekete geçti!

Dünyanın dört bir yanındaki volkanlar eşzamanlı olarak harekete geçti!

İzlanda, İtalya, Endonezya, Tanzanya, Kosta Rika, Peru, Papua Yeni Gine… Bu ülkelerin ortak yanı volkanik hareketlerin aniden artış göstermesi… Çok sayıda yanardağ için patlama uyarısı verildi… Peki ne oldu da bir anda dünyanın dört bir yanı hareketlendi?

  • Her şey İzlanda’da peş peşe gelen depremlerle başladı. Reykjanes yarımadasındaki Grindavik yakınlarında meydana gelen depremlerin Fagradalsfjall yanardağından kaynaklandığı belirtiliyor. Magmanın önündeki engelleri aşarken meydana getirdiği hareketlerle yükselmeye başlaması ve patlamaya yaklaşması dikkat çekiyor. Bölgeden yer yarılmalarını gösteren fotoğraflar geldi.

Hareketin yaşandığı yerde İzlanda’nın en önemli turizm bölgelerinden ikonik Bluee Lagoon Resort bulunuyor. Turuncu düzeyde acil durum ilan edilirken Grindavik sakinlerinden bölgeyi terk etmeleri istendi.

Tahliyeler sürerken bölgede son dönemde 2 bine yakın deprem meydana geldi. Sağa solan düşen lav kayaları nedeniyle bazı yollar kapandı, ana otoyolda ise büyük çatlaklar oluştu.

Blue Lagoon Resort, kayalardan kaçınmak için lagünlerin büyük bölümünü turistlere kapattı. Depremlerin artmaya başlamasıyla da zaten tüm konuklar kaçtı ve tesisler kapandı. Sonrasında da beklenen oldu ve patlama gerçekleşti. Buraya kadar olanlar sadece İzlanda’da yaşananlar…

  • Hemen hemen eşzamanlı olarak bir başka yanardağ ülkesi İtalya’da da hareket başladı. Bölgenin en hareketli volkanik alanlarının yer aldığı Napoli’de tahminen 3 milyon kişi yanardağ bölgesinin yakınında yaşıyor. Şu anda o bölgede de tahliye yolları planlanmaya başlandı.

Detaylar, Haber Linki

aktif volkanlar dünyaeş zamanlı volkan patlamalarıeşzamanlı patlamalarpatlanyan volkanlaryanardağ hareketleri dünya