Deepfake Anlamakinatör adlı bir makine var.

Deepfake’lerin Yarattığı, Teknolojinin Çözemeyeceği 3 Tehdit.

Deepfake’lerin Yarattığı, Teknolojinin Çözemeyeceği 3 Tehdit.

Deepfakeler gittikçe yaygınlaşıyor ve daha fazla kullanıcının isteğe bağlı olarak kullanabileceği hale geliyor. Teknoloji bu sorunları çözmeye yardımcı olacaktır ancak esas önemli olan, sosyal ve hukuki alanda gerekli adımların atılması olacak.

Diyelim ki elimizde Deepfake Anlamakinatör adlı bir makine var ve herhangi bir deepfake videosunu, ne kadar iyi olursa olsun deepfake olarak işaretleyebiliyor. Ayrıca bu cihazın işaretlemediği her videonun da gerçek olduğu biliniyor. Yani kesin ve hatasız bir şekilde videolar ayrılabiliyor.

Peki bu icat bize deepfakeler ile mücadelede yeterli olacak mıdır? Altı ay içerisinde çok gerçekçi deepfake videoların ortaya çıkabileceği söyleniyor. Yani 2020 yılındaki ABD başkanlık seçimleri, sahte videoların savaş alanına dönüşebilir. Teknoloji uzmanları bu konuya tabii ki “ateşe ateşle karşılık verelim” şeklinde (ya da teknolojiye teknolojiyle) yanaşıyorlar. Facebook ve Microsoft, ABD Hükümeti’nin desteğiyle ‘medya olay yeri inceleme’ geliştirmeye çalışıyor. Google’ın araştırmalar için devasa bir veri tabanı var.

Deepfake yeni bir teknik olsa da, oluşturduğu sahte bilgi yayma ve birilerine zarar verme tehdidi her zaman bulunuyordu. Kusursuz bir makine her şeyi yakalasa da işin bu boyutunu yakalayamıyor.

Detaylar, Haber Linki

deepfake nedir?gerçek ile sahte video farkgerçek video ve fake videovideolar fake mi?