Bitki büyümesini hızlandıran ‘elektronik toprak’ geliştirildi iddiası.

İsveçli araştırmacılar....

Bitki büyümesini hızlandıran ‘elektronik toprak’ geliştirildi.

İsveçli araştırmacılar bitki büyümesini hızlandıran ‘elektronik toprak’ geliştirdi. eSoil olarak adlandırılan toprağın fide büyümesini ortalama yüzde 50 oranında artırdığı belirtildi.

İsveç’teki Linköping Üniversitesi’nden araştırmacılar, hidroponik alanlarda veya topraksız bitki yetiştiren çiftliklerde bitkilerin büyümesini hızlandırabilecek bir ‘biyoelektronik toprak’ geliştirdi. Tasarlanan eSoil’i fidelerin büyüdüğü çerçeveye entegre ettikten sonra araştırmacılar, topraktan elektrik sinyalleri göndermenin bitkilerin ortalama yüzde 50 daha hızlı büyümesini sağladığını keşfetti.

eSoil, sensörler ve OLED ekranlar gibi şeylerde bulunabilen PEDOT adlı iletken bir polimer ile karıştırılmış organik maddelerden oluşuyor. Çalışmanın lideri Eleni Stavrinidou, yaptığı açıklamada toprağın iletkenliğinin bitki köklerinin uyarılması için gerekli olduğunu söyledi. Bu özel çalışmada araştırmacılar, analiz için hasat etmeden önce 15 gün boyunca arpa fidelerine sinyal gönderdiler. Araştırmacılar eSoil’e 0,5V kadar küçük bir voltaj uygulamanın kökleri elektriksel olarak uyardığını açıkladı. Bu da elektrikle uyarılan bitkilerin biyokütlesinde, uyarılmayan tohumlara kıyasla kayda değer bir artışa neden oldu.

  • Stimülasyonun arpa fideleri üzerindeki etkisi “istikrarlı” ve “geçici” olarak tanımlandı. Araştırma kapsamında bitki büyümesinde rol oynayan ana besin maddelerinden biri olan azotun uyarım yoluyla daha verimli bir şekilde işlendiği gösterildi. Ancak uyarımın böyle bir etkiyi nasıl tetiklediği tam olarak anlaşılmış değil. Araştırmacılar büyüme sürecinin arkasındaki nedenin gelecekteki çalışmaların odak noktası olacağını sözlerine ekledi.

Detaylar, Haber Linki

Bitki büyümesini hızlandırmaelektronik toprak nedirLinköping Üniversitesisensörler ve OLED ekranlarStimülasyonun arpa fideleri