Türk ekonomisini hedef alan yaptırımlarına Batı’da itirazlar giderek artıyor.

Trump'a Türkiye uyarısı: "Bedeli ağır olur!"

Trump’a Türkiye uyarısı: “Bedeli ağır olur!”.

ABD Başkanı’nın Türkiye ve Türk ekonomisini hedef alan yaptırımlarına Batı’da itirazlar giderek artıyor. İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House’ın ünlü Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Fadi Hakura: Yaptırımların yol açacağı ekonomik istikrarsızlık Türkiye sınırları ötesinde sonuçlara yol açar. Batı, çok önemli bir ülkeyi kaybetmenin bedelini çok ağır öder.

ABD’de Washington merkezli düşünce kuruluşu FDD’nin terör uzmanı Jonathan Schanzer ‘F-35 projesinden Türkiye’yi dışlayamazsınız’ dedi, ekledi: F-35’in füze uzaktan kumanda arabirimi ve kokpit elektronik kartlarının tek üreticisi Türk AYESAŞ. Türkiye’yi dışlamak 12 milyar dolar ek maliyet getirir.

ABD yönetiminin Türkiye’ye yönelik ekonomik savaş başlatmasıyla ilgili CNN International’da bir analiz yer aldı. İngiltere merkezli Chatham House’da Türkiye uzmanı Fadi Hakura imzalı yayınlanan haber analizinde, ABD yönetimi uyarılarak, Türkiye’ye yönelik yaptırımların yol açacağı ekonomik istikrarsızlığın Batı dünyasını da etkileyeceğinin altı çizildi.

Gazete Vatan’dan İlker Akgüngör’ün haberine göre; Hakura, Türkiye’de olası istikrarsızlığın sınırlarının ötesinde sonuçlar doğuracağına dikkat çekerek, “Türkiye muhtemelen artık ABD’yi güvenilir ortak ve stratejik bir müttefik olarak görmeyecek. Ülkeyi yöneten kim olursa olsun, yaralı bir Türkiye büyük olasılıkla çekim merkezini Batı’dan Rusya, İran ve Avrasya’ya doğru kaydırmaya çalışacak” vurgusunu yaptı. Hakura, Türkiye’nin krizin derinleşmesiyle birlikte atacağı adımlara ilişkin şu ifadelere yer verdi: Türkiye olağanüstü durumda NATO’dan çekilmeyi ve Avrupa Birliği ile gümrük anlaşmasını sonlandırma gibi radikal değişimleri düşünebilir.

Detaylar, Haber Linki

Bedeli ağır olurChatham HouseCNN InternationalFDD'nin terör uzmanıJonathan Schanzer