Salihi, uranyum üretim miktarını 450 gramdan 5 kilogramın üzerine çıkardıklarını da açıklamıştı.

İran korkutan haberi duyurdu! Dünyadan peş peşe açıklamalar geldi

İran korkutan haberi duyurdu! Dünyadan peş peşe açıklamalar geldi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer tesiste yer alan 1044 santrifüje gaz enjekte etmeye başlayacaklarını duyurdu. Gelişmenin ardından AB, Fransa ve Rusya’dan peş peşe açıklamalar geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2015 yılında İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan ayrılması sonrasında tırmanan gerilim artıyor. ABD’nin İran’a yaptırımlar uygulamasının ardından Tahran yönetiminden arkaya arkaya açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Dün İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, 30 yeni adet gelişmiş IR-6 santrifüj geliştirmeye başlayacaklarını duyurmuştu. Salihi, uranyum üretim miktarını 450 gramdan 5 kilogramın üzerine çıkardıklarını da açıklamıştı.

Bugün yeni bir açıklama geldi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmanın rafa kalkmasının ardından dördüncü ve yeni bir adım daha attıklarını belirtti. Ruhani, ülkesinin artık Fordow’daki santrifüjleri kullanmaya başlayacağını ve bu sebepten ötürü tesiste bulunan 1044 santrifüje gaz enjekte etmeye başlayacağını duyurdu.

Tahran yönetimi, ABD’nin anlaşmadan çekilmesinden sonra taahhütlerinden bir bir vazgeçmiş ve tekrar nükleer üretime başlamıştı.

Detaylar, Haber Linki

Ali Ekber Salihi iraniran açıklama uranyumP5+1 ülkeleri arasında imzalananuranyum üreten ülkeleruranyum üretimi iran