En fazla % 5 sınırı getirdi. Yeni düzenlemeyle hem üretici korumaya alınacak.

Ekmek israfını önleyecek adım.

Ekmek israfını önleyecek adım.

Ticaret Bakanlığı, büyük zincir mağazaların üreticiden aldığı ekmekte iadeye en fazla % 5 sınırı getirdi. Yeni düzenlemeyle hem üretici korumaya alınacak hem de ekmek israfı önlenmiş olacak.

Hükümet, küçük işletmeler ile üretici firmaları büyük ve zincir mağazaların hâkim pozisyonuna karşı korumaya aldı. Perakende ticarette uygulanacak ilke ve kurallara ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zincir mağazalar, tedarikçiler bir gün içinde üreticiden teslim alınan azami fiyatı tarifeyle belirlenen ekmek, unlu mamuller gibi hızlı tüketim mallarının en fazla yüzde 5’ini satılmadığı gerekçesiyle iade edebilecek. Böylece hem üretici korumaya alınacak hem de israf önlenmiş olacak. Hal Yasası kapsamında da üretici birliklerine kiradan vergi desteğine kadar birçok başlıkta büyük destek sağlanacak.

ÜRETİCİYE DESTEK

Ticaret Bakanlığı’nca yapılan değerlendirmede, düzenlemeyle “hem üreticilerin korunması hem de israfın önlenmesi hedeflenmiştir” denildi. Böylece ekmek gibi ürünlerin en fazla yüzde 5’i iade edilebilecek. Mağazalar satabilecekleri kadar ürün alacak ve ellerinde kalması önlenmiş olacak.

Daha önce yapılan düzenlemeyle meslek odalarınca fiyatları tarifeye bağlanan malları satışa sunan zincir mağazalar, bayilerce üretici firmalara yapacakları ödeme azami fiyatın yüzde 85’inden az olmaması hükme bağlanmıştı. Yönetmelikte yapılan düzenlemeyle bunlar dışındaki bakkal gibi perakende işletmeler için de yüzde 80’inden az olmaması kuralı getirildi.

Detaylar, Haber Linki

ekmek de geri dönüşümekmek iadesiekmek israfını önlemeekmek üreticileriiade edilen ekmekler