Brüksel’de Türkiye’nin de masaya yatırıldığı toplantı.

AB ülkeleri Türkiye'ye yaptırım konusunda bölünmüş durumda; uzmanlar ne diyor?

AB ülkeleri Türkiye’ye yaptırım konusunda bölünmüş durumda; uzmanlar ne diyor?

AB Dışişleri Bakanları Konseyi (FAC), pazartesi günü, Brüksel’de Türkiye’nin de masaya yatırıldığı toplantıda bir araya geldi. AB ülkeleri, Türkiye’nin Libya’daki rolü ve Kıbrıs açıklarındaki doğal gaz arama faaliyetleri ile ilgili yaptırım konusunda bölünmüş durumda. Yunanistan ve Kıbrıs yaptırım talep ederken Almanya ile İtalya uzlaşı yolundan ilerlenmesini istiyor.

Ankara Ayasofya’yı camiye çevirme kararı alırken Türkiye’ye yönelik yaptırımların gündeme getirildiği bu toplantı ne anlama geliyor?

Euronews Türkçe’nin sorularını cevaplayan CEPS düşünce kuruluşunda araştırmacı olan Loes Debuysere Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ‘stratejik partnerlik’ düzeyinden artık daha çok ‘stratejik rakip’ konumuna geçtiğini ifade etti.

Robert Schuman Enstitüsü Brüksel Direktörü Eric Maurice ise Avrupa Birliği’nin, önemli bir partner olan Türkiye ile diyalog kapılarını açık tutmaya çalışarak denge arayışında olduğunu söyledi.

‘Stratejik partnerlikten stratejik rakip konumuna geçildi’

Brüksel merkezli CEPS düşünce kuruluşunda araştırmacı olan Loes Debuysere, “Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri ‘stratejik partner’ düzeyinden artık daha çok ‘stratejik rakip’ konumuna geçti. Son yıllarda taraflar arasında neredeyse bütün konularda anlaşmazlık var (göç, S-400, cezaevinde bulunan gazeteciler, sivil toplum örgütleri, Suriye’de Kürtlere karşı atılan adımlar, AB üyelik müzakereleri vs.” dedi.

detaylar, Haber Linki

ab ülkeleri kararsızab ülkeleri yaptırımBrüksel merkezli CEPSStratejik partnerliktürkiye yaptırım