35 bin ton buğday burada toprağa gömülmüş.

Bandırma Merinos çiftliği
80%
Awesome
  • Design

35 bin ton buğdayı buraya niye gömdünüz?

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, bir ihbar aldı. Buğdayın Tarım Bakanlığı’na bağlı Bandırma Merinos çiftliğinde bir arazide gömülü olduğunu öğrendi. Gitti, gördü, fotoğrafladı. Çömez ile konuştum.

Burası Bandırma Merinos Çiftliği’nin geniş arazisi. 35 bin ton buğday burada toprağa gömülmüş. Çömez’e göre parayla karşılğı 350 milyon lira olduğunu ifade ediyor.

Başa saralım. Önce Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) silolarının ithal buğdayla dolu olduğunu iddia ettiniz, gidip gördünüz mü?

  • Evet, bunu paylaştım. Haziran sonu Temmuz başı gibi buğday sezonu başlar. Bu dönemde yurt dışından çok büyük miktarda buğday ithal edilir. Elimdeki gümrük rakamlarına göre, sadece Bandırma Limanı’na 128 bin ton buğday ithal edildi. Diğer limanlara ne kadar ithalat yapıldı tam olarak bilmiyoruz, ancak gümrüklerden elde ettiğimiz rakamlar o gün itibariyle 700 bin ton civarındaydı. Bu dönemde Türk çiftçisinden buğday alınmadı ya da çok sınırlı miktarda buğday alındı. Bunu o günlerde gündeme taşıdık. Siloların ithal buğdayla dolu olduğunu, Türk çiftçisinin buğdayını TMO’ya veremediğini ifade ettik. Bu esnada ne yazık ki pek çok çiftçi buğdayını depolayamadığı ve acil paraya ihtiyacı olduğu için çok ucuz fiyata tüccara sattı. O dönemde resmi fiyatı 8.5 lira olan buğday 5 liralara kadar düştü. Satmak istemeyenler ise buğdayını kendi harmanlarında saklamaya calıştı. Tabi bunun pek cok mahsuru da oldu, rüzgâr kısmen bugdayı aldı götürdü, yağışlı havalar ise buğdaya büyük zarar verdi.

O dönemde TMO’ya çağrıda bulunduğunuzu hatırlıyorum, sizinle bir program yapmıştık.

Evet, “Hem TMO silolarında hem de lisanli depolarda Türk çiftçisi mağdur edilmesin” dedik, ancak dinletemedik. Baskılar artınca anlaşılan böyle bir çözüm bulunmuş ve Türk çiftçisinin buğdayı geldiği yere, yani toprağa emanet edilmiş. Yani anlayacağınız antik çağda kullanılan yöntemlere geri dönülmüş.

Bu işe çiftçi ne diyor?

  • Çiftçinin buğdayı o dönemde alınmadı, çünkü ithal buğday depoları doldurmuştu. Ürününü satmak isteyen çiftçi, haftalarda sıra bekledi randevu almak için. Ne yazık ki çoğu alamadı. Randevu alıp satmayı becerebilenler ise başka bir sorunla karşılaştı.

Detaylar, Haber Linki

çalınan ve gömülen buğdayithal edilen buğdaykabolan buğdaykayıp buğdayMerinos Çiftliği