Türkiye’de yaş sebze meyvede fiyat regülasyonu bir türlü yapamıyor.

1’e alıp 10’a satıyorlar… Vatandaşın cebi fena yanıyor!

Tarım ürünleri konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Türkiye’de yaş sebze meyvede fiyat regülasyonu bir türlü yapamıyor. Üreticinin kazanması gereken yerde aracıların saadet zinciri gibi işlettiği fiyat sistemi tüketicinin cebini yakıyor.

Tarla ürünlerine geçiş döneminde spekülatörlerin fiyatları şişirmek için hazırlıklarına dikkat çekiliyor. Üreticiler ile pazarcılar, bu konuda bakanlıklar ve belediyelere büyük iş düştüğü uyarısında bulunuyor.

Tombik

Tarımda kendi kendine yeten nadir ülkelerden biri olan Türkiye, yılda yaklaşık 45 milyon ton yaş sebze-meyve üretiyor. Dünyadaki toplam sebze meyvenin yüzde 4’ünü Türkiye üretiyor. Türkiye’de yaş sebze-meyve üretiminin yalnızca % 5’i ihraç ediliyor. Geriye kalan yüzde 95’lik kısım 80 milyonluk iç pazara sunuluyor. Ancak bu miktarın % 25-30’u ise tüketiciye ulaşmadan çürüyor. Ülke olarak ürettiğimiz yaş sebze meyvenin dörtte birinin çöpe gitmesinden daha önemli olan ise tarladan-sofraya uzanan zincirde fiyatların katlanması.

ÜRETİCİNİN KAZANAMADIĞI SİSTEM DEVAM EDİYOR

Enflasyon ve faiz gibi temel büyüklükler üzerinde de büyük etkisi olan sebze meyve fiyatlarının katlandığı zincirde, deyim yerindeyse vahim bir tablo var. Üreticiden bir liraya aldığını 4-5 lirayla piyasaya sunan kabzımal-komisyoncu ve toptancıların oluşturduğu vurgun çarkının önüne bir türlü geçilemiyor. Tüketicinin cebinden çıkan paranın yüzde 10-20’si üreticinin cebine giriyor. Aradaki yüzde 80-90’lık fark, yıllardır bu çarktan beslenen kesimlerin eline geçiyor. Bu rakamlar; tarladaki ürünlerin üreticiden çıkış fiyatının üzerine 4-5 katı fiyatlar konularak tüketiciye sunulduğunu gösteriyor.

Detaylar
Haber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks