Marmara’daki olası depremin tsunamiye yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Haluk Özener.

Tsunami için hazırlıklı olmalıyız.

‘Tsunami için hazırlıklı olmalıyız’.

Marmara’daki olası depremin tsunamiye yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Haluk Özener, “Türkiye’de tsunami alarm sistemi yok, olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) bünyesindeki Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTIM), “5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü”nde tsunami uyarısında bulundu: “Deprem yönetmeliği yetmez. Türkiye’nin kıyı illerinin tsunami eylem planına ihtiyaç var.”

Benzer Haber
1 2
Tombik

HEYELAN VE TSUNAMİ

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Adaman, tsunami özelinde afetler ve risk azaltım çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özener, “Marmara’da bir deprem olursa, bir deprem bekliyoruz, hepimiz bekliyoruz, zamanını bilememekle birlikte, bu deprem sonucunda deniz tabanında meydana gelecek heyelan neticesinde bir tsunami olacaktır” dedi. Deprem ve tsunami konusunda vatandaşın nasıl uyarılacağı, bir mevcut GSM veya benzeri bir sisteminin mevcut olup olmadığını belirten Özener, “Tahliye amaçlı kurulmuş bir alarm sistemi yok. Kurulması için teşebbüsler var ve konu üzerinde çalışılıyor. Kamusal sorumluluk AFAD’a ait. AFAD, İstanbul için afet hazırlık planlarında tsunami afetini de artık gündemine almış durumda” diye konuştu. Prof. Dr. Fikret Adaman ise tsunaminin aslında bulunduğumuz coğrafyaya çok uzak bir kavram olmadığına işaret ederek, “Yakın coğrafyamızda tarihte 50’ye yakın son derece yıkıcı tsunami vakaları görülmüştür” ifadesini kullandı.

Detaylar, HAber Linki

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Enable Notifications OK No thanks